Egy gyönyörű kép története

Anna Henley (Egyesült Királyság) a brit Természettudományi Múzeum által hirdetett 2012. évi természetfotó versenyre nevezett képével, A Föld a kezünkben van (The World in our hands) kategória győztese lett.

Anna a Spitzbergák felé (a Jeges-tengeren található szigetcsoport félúton Norvégia és az Északi-sarkport között)  tartott egy hajón, amikor hajnali négy óra tájban felfigyelt erre a jegesmedvére, írjaa greenpeace.blog.hu. Októbert írunk, a jegesmedve bizonytalanul mászkál a széttöredezett jégtáblákon, próbál egyensúlyozni. A fotós a jelenetet halszemoptikával fényképezte, hogy a hatalmas állat eltörpüljön a tájban: megmutatja, hogyan fest egy csúcsragadozó a világ tetejének számító Sarkkörön túl, saját élőhelyének összetört darabjai közt. A kép üzenetet közvetít: tudnunk kell, hogy a jegesmedveék túlélése a tenger és élővilágának állapotától függ, a hőmérséklet növekedésnek köszönhetően évről évre csökken a jégtakaró kiterjedése, emellett szűkül az az időintervallum, amikor a jegesmedvék vadászni tudnak. Kutatók szerint az olvadó jég hamarosan az ember számára legalább akkora problémát okoz majd, mint a jegesmedvéknek. az emelkedő tengerszint mellett számít a vízhőmérséklet emelkedése, ami hatással az időjárásra és az árapály mértékére valamint a tenger halállományra is.

Anna Henley fotó

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.