Egy feltöltéssel: 180 kilométer

Bár még az ötszázat sem éri el a dániai utakon közlekedő elektromos autók száma, egyértelműen pozitív jelek tapasztalhatók az infrastruktúra kiépítési folyamatában: a jelenleginél jóval több ilyen jármű kiszolgálására is készen állnak.

Európában az első, elektromos autók akkumulátorcseréjére szolgáló állomás nemrégiben Dániában nyitotta meg kapuit: egy folyamatos nyitva tartású, teljesen automatizált “drive-through” hálózat első tagjaként. A közel háromszáz kilogramm tömegű lítium-ion akkumulátorok cseréje mindössze öt percig tart. 

 

Áprilisig kiépül az akkumulátorcsere-hálózat
Mindeddig voltaképpen utópisztikusnak hathatott az elképzelés, hogy az elektromos autók a hosszú távú utazásoknak is bevett eszközei lehetnek. A The New York Times tudósítója is így gondolta – mindaddig, amíg saját szemével meg nem győződött arról, hogy ez a dolog igenis működik! Abban a szerencsés helyzetben volt, hogy nyáron rögtön az állomás átadása után, az elsők egyikeként próbálhatta ki a töltőállomás szolgáltatásait. Az előtte besoroló autóban Lykke Friis, dán környezetvédelmi miniszter és Johnny Hansen – aki a Better Place Denmarknak, a Szilícium-völgybeli cég helyi szervezetének a vezérigazgatója – foglalt helyet. A Better Place töltőállomásai lassan világhálózattá terebélyesednek: Ausztráliában, Kínában, Dániában és Izraelben (ahol a világ első akkumulátorcserélő állomása épült) és értelemszerűen az Egyesült Államokban vannak “kútjai”. Az akkumulátorcsere-hálózat 19 további tagja is gőzerővel épül Dániában. “2012. április 1-jéig behálózzuk az egész országot” – jelentette be büszkén a környezetvédelmi miniszter.

 

A hálózat egyes tagjai mintegy 70 kilométerenként követik majd egymást. Mindeddig csupán a Renault készített olyan elektromos járműveket, amelyeknél lehetséges a felgyorsított akkumulátorcsere. A francia gyártó a Corolla-szerű szedán, a Fluence benzines kiviteléből épített olyan változatot, amelynek 13 centiméter széles kiképzése alkalmas a bőrönd méretű, 24 kilowattórás akkumulátor befogadására. A zéró emissziójú Fluence ZE még idén gyártásba kerül, és elérhető lesz akár cserélhető, akár fix akkumulátoros változatban is.

 
Mint egy autómosóban
Az amerikai tudósító 20 perces autóútja a Fluence ZE fedélzetén kellemesen eseménytelennek bizonyult a Better Place koppenhágai irodájától a külvárosban található töltőállomásig vezető úton. Az akkumulátorcserére lehetőséget adó létesítmény egybeépült egy benzinkúttal, ahol egy liter benzin ára akkor éppen közel 500 forintba, egy liter gázolaj pedig 460 forintba került. Az akkumulátorcsere sem tartogatott semmiféle izgalmat. Csak le kellett húzni a bejáratnál a tagsági kártyát, és máris megnyílt a kapu, amely szabaddá tette az utat az akkumulátorcserélő folyosóhoz – az egész leginkább egy szokásos autómosó-alagúthoz hasonlított. Robot vezérli a jármű mozgását, és hajtja végre a cserét – a vezetőnek annyi dolga van, hogy nyugodtan ül, aztán meg már mehet is. Ahogy az autó előrefelé haladt, néhány centivel megemelkedett. Belül csak némi zümmögés és búgás hallatszott, valamiféle vibrációt lehetett érezni, de azt nem lehetett látni, mi történik alul. Körülbelül egy perc múlva megjelent egy üzenet a műszerfalon, azt jelezve, hogy lemerült az akkumulátor – vagyis ekkor vette ki a robot a régi akkumulátort -, persze leállt a légkondicionáló, elhallgatott a zene, és egyéb funkciók is szüneteltek. A légkondicionáló hiánya az év legtöbb napján általában nem okozna gondot Dániában, de a próbaút alkalmával éppen hőség tombolt, így a zárt fülke ablakai hamar bepárásodtak.

 
Egy feltöltéssel: 180 kilométer
Ez a kis kellemetlenség azonban semmit sem vett el az élményből: a csereállomásra érkezéstől számítva mindössze négy és fél perc telt el, és az autóban máris ott volt a friss akkumulátor. A Better Place robotja tette a dolgát. A szedán visszaereszkedett a talajra, és kigördülve az alagútból a jármű kész volt a mintegy 180 kilométeres útra – ekkora az a távolság, amelyet a Renault szerint egy feltöltött akkumulátorral megtehet a Fluence ZE. A Better Place hálózathoz csatlakozó tagoknak autóikkal együtt nem kell megvásárolniuk a drága akkumulátorokat is. A tagsági fix díj körülbelül 350 dollár havonta, ennek fejében bármelyik csereállomáson hozzájuthatnak a friss akkumulátorokhoz.  A Renault 2015-ig több mint 100 000 Fluence ZE szedán gyártását tervezi, de ezek csak korlátozott számban kerülnek Dániába. Készül ugyanis egy új, cserélhető akkumulátoros modell is: a hatchback kivitelű Zoe ZE jobban megfelel a dán ízlésnek, megjelenését 2012-re tervezik. Ugyanakkor az évek során várhatóan más gyártók is előállnak olyan modellekkel, amelyek használni tudják majd a Better Place állomások szolgáltatásait. Felmerülnek ugyanakkor gazdaságossági kérdések is. A dán környezetvédelmi miniszter szerint egyenként mintegy 3 millió euróba kerülnek a csereállomások, és ez igen nagy beruházás, azt figyelembe véve, hogy az elkövetkező években még aligha működhetnek megfelelő kihasználtsággal. Amikor viszont végre tényleg beköszönt az elektromos járművek korszaka, Dánia azon kevés helyek egyike lehet a világon, ahol a töltő-cserélő állomások teljes értékű hálózata leszámol az elektromos autók általános elfogadása előtt tornyosuló legfőbb akadállyal: a megtehető távolságok korlátozásával.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.