Egy éve történt a legnagyobb olajkatasztrófa

Barack Obama amerikai elnök szerdán, egy évvel a Deepwater Horizon fúróplatformon bekövetkezett robbanás után nyilatkozatban fogadta meg, hogy megtesz “mindent, ami szükséges” a Mexikói-öböl partvidékének helyreállítása érdekében.

A robbanást követő olajkitörés az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb környezetszennyezését okozta. “A 2010. április 20-án bekövetkezett események, valamint az azokat követő olajömlés kihangsúlyozta a környezet és az öbölvidék gazdasági egészsége közötti kritikus kapcsolatot. Kormányom mindent megtesz, ami szükséges az öböl partvidékének védelme és helyreállítása érdekében” – szögezte le az elnök. “Még nagyon sok az elvégzendő munka, de a vizeink nagy része tiszta és nyitva áll a halászok előtt” – jelentette ki Louisianában a katasztrófa évfordulóján rendezett megemlékezésen Bobby Jindal, az állam republikánus kormányzója. “Meghívjuk Amerikát, hogy jöjjön le ide, érezze jól magát, élvezze a tengeri finomságainkat és legyen része a valaha látott legnagyobb újjászületésnek” – mondta Jindal. Az olaj 87 napon keresztül ömlött a tengerbe, ám a katasztrófa következményei mégsem olyan súlyosak, mint az Exxon Valdez tartályhajó 1989-ben, Alaszka partjainál bekövetkezett baleseténél – jelentette ki Edward Overton ökológus, a Louisianai Állami Egyetem nyugalmazott professzora.

 
    A mentésben a válság tetőpontján 50 ezer ember és 7 ezer tengeri jármű vett részt. A helyi lakosok szerint a hullámok még mindig sodornak partra olajszennyezést és a BP erőfeszítései a médiaérdeklődés lanyhulása nyomán nem észlelhetők többé. A BP összesen 5 milliárd dollárnyi kártérítést fizetett ki a balesethez köthető regionális üzleti veszteségek megtérítésére és a cég piaci értéke 70 milliárd dollárral csökkent az olajkatasztrófa következtében.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.