Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / Egy 18 éves csodagyerek kitalálta, hogyan nyelhetnénk kevesebb mikroműanyagot
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Egy 18 éves csodagyerek kitalálta, hogyan nyelhetnénk kevesebb mikroműanyagot

2011 óta megy a Google tudományos pályázata/versenye, a Google Science Fair, amelyen 13 és 18 év közötti diákok indulhatnak a saját kísérleteikkel, és azok eredményeivel.

A fődíj 50 ezer dollár, a versenyt amúgy a Lego, a Virgin Galactic, a National Geographic és a Scientific American is szponzorálja. Az idei győztes Fionn Ferreira, egy 18 éves ír fiú lett egy olyan ötlettel, hogy hogyan lehetne a mikroműanyagot kivonni a vízből, írja a Forbes. A problémáról itt írtunk bővebben, további cikkek itt, a lényeg, hogy a kis darabkákat a klasszikus víztisztító berendezések nem szűrik ki a szennyvízkezelés során, így mindenhová elkerülnek, például a gyomrunkba is. Ferreira olaj és magnetitásvány-por keverékével csinált ferrofluidot, ami összetapadt a műanyaggal, majd egy mágnessel ki lehetett vonzani a vízből az egész izét. Ezer teszt után 87 százalékos eredményességet hozott a módszer. Ferreira reméli, hogy ezt ipari méretben is tudják majd használni a szennyvízkezelési eljárásokban. És ha még mindig nem érzi magát elég kényelmetlenül, hogy mennyivel okosabb önnél egy 18 éves diák, akkor még annyi, hogy Ferreira a fiatal kora ellenére kurátor a Schull Planetáriumban, három nyelven beszél folyékonyan, már 12 tudományos versenyt nyert, trombitán játszik, és a világ egyik legrangosabb tudományegyeteme, az amerikai MIT egy kisbolygót nevezett el róla, írta az index.hu. 

Ajánlott tartalom

Veszélyeztetett állatok védelmére vásárol meg egy birtokot Új-Dél-Wales

Új-Dél-Wales bejelentette, hogy történelme legnagyobb magántelek-vásárlásával hoz létre nemzeti parkot veszélyeztetett állatai védelmére - írta a BBC hírportálja.