Éghajlatvédelmi kampány 7700 kisdiák részvételével

Félszáz általános iskola közel 7700 diákja vett részt az ország minden részéből egy éjhajlatvédelmi kampányban, amelyet a győri Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség hirdetett meg “Mozdulj a klímáért!” címmel.

Az egy hétig tartó akció során a gyerekek “zöld mérföldeket” gyűjtöttek környezetbarát közlekedéssel – mondta a programról Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke kedden sajtótájékoztatón Győrött.
    Ha gyalog, kerékpárral, görkorcsolyával, rollerrel, busszal vagy vonattal mentek iskolába, alkalmanként egy-egy zöld mérföldet jelképező bélyeget kaptak, amit gyűjtőfüzetbe ragaszthattak. A kampányban résztvevő diákok öt nap alatt csaknem 67 470 mérföldet gyűjtöttek, azaz szimbolikusan kétszer megkerülték a Földet – fogalmazott a szövetség elnöke.

 
A zöld mérföldek mellett játékos feladatok révén ismerkedtek az iskolások az éghajlatváltozás problematikájával. Kérdőív segítségével felmérhették, mennyire élnek környezetkímélő módon, de megvizsgálhatták azt is, hogy milyen messziről érkeztek az otthoni hűtőszekrényekben tárolt sajtok, felvágottak és más élelmiszerek. Kiszámíthatták, sőt le is rajzolhatták ökológiai lábnyomukat, amely arra ad választ, hogy mekkora részt használnak fogyasztásukkal a Föld erőforrásaiból. Ezekből a rajzokból kedden kiállítást is nyitottak Győrött. A legtöbb mérföldet a makói, a sátai, a fülöpi iskola, továbbá a programban egyetlen határon túlról résztvevő iskola, a romániai Kalotaszentkirály iskolájának diákjai gyűjtötték. A legjobb eredményt elérő diákokat megajándékozták a szervezők.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.