Eddig ismeretlen óriásdarazsat fedeztek fel

Sokan hihetnék, hogy a legfeltűnőbb rovarokat már mind felfedezték, de ez nem így van: eddig ismeretlen, hatalmas koromfekete darázsfajt azonosítottak, méghozzá nem is a vadonban, hanem a berlini természettudományi múzeum végtelen gyűjteményében.

Michael Ohl német kutató és kollégája, a Kaliforniai Egyetemen dolgozó Lynn Kimsey jelenleg közösen dolgoznak az új faj leírásán. Az amerikai szakember azóta természetes élőhelyén, az indonéziai Celebesz szigetén is megtalálta a Dalara garuda képviselőit. Az óriásdarázs hímje hat centimétert meghaladó testhosszával jócskán túlszárnyalja a legtöbb jelenleg ismert darazsat – a Magyarországon és környékén leggyakoribb német darázsnál ötször nagyobb. A faj legszembetűnőbb jellegzetességei azonban hatalmas rágói, amelyek mérete még a lábakét is meghaladja. Viselkedéséről egyelőre semmit nem tudni, valószínűsíthető azonban, hogy a hím óriási rágói a védekezésben és a párzási viselkedésben játszanak szerepet – vélekedett Ohl. Még ha kolosszus hímjei éppúgy nem csípnek, mint a Magyarországon ismert darazsak hímjei, ollószerű rágóinak harapása biztosan nem fájdalommentes. A csípésért a nőstények felelősek, ők lárváik számára más rovarokat gyűjtenek be, majd azokat fullánkjuk döfésével megbénítják.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.