Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Ebből még baj lehet: Öt év alatt elérte az amerikai partokat a fukusimai szennyezés

Ebből még baj lehet: Öt év alatt elérte az amerikai partokat a fukusimai szennyezés

Kanadai és amerikai szakértők a fukusimai katasztrófa óta először mutatták ki radioaktív szennyezés nyomát az amerikai kontinens nyugati partvidékén vett tengeri mintákból – írja a 12News.

A japán atomerőmű 2011-ben égett le egy pusztító, kilences erősségű földrengés és cunami után, így jutott az óceánba a cézium-134 nevű sugárzó anyag, amelynek felezési ideje két év. A szennyezett mintákat idén februárban vették Amerika partjainál a tengerből. A most kimutatott mennyiség emberre vagy a környezetre nem veszélyes, viszont múlt hónapban egy lazacban is megtalálták, amit egy Kanadában már egy tóból fogtak ki, vagyis már elérte a szárazföldet. A kutatók szerint a felfedezés azért fontos, mert most már tudják, hogy négy-öt év alatt ér át a sugárzó anyag az óceán egyik végéből a másikba. A most kimutatott mennyiség még nem érte el várható a csúcsot, becslések szerint később fog tetőzni, de akkor sem éri majd el a veszélyes szintet, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Emléktáblát kap a gleccser, amely a felmelegedés miatt elsőként tűnt el Izlandon

Az Okjökull az ország négyszáz gleccserének egyike volt, száz éve még 15 négyzetkilométernyi területet foglalt el Izland nyugati részének hegyvidéki területein, vastagsága 50 méteres volt.