Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Ebből még baj lehet: Öt év alatt elérte az amerikai partokat a fukusimai szennyezés

Ebből még baj lehet: Öt év alatt elérte az amerikai partokat a fukusimai szennyezés

Kanadai és amerikai szakértők a fukusimai katasztrófa óta először mutatták ki radioaktív szennyezés nyomát az amerikai kontinens nyugati partvidékén vett tengeri mintákból – írja a 12News.

A japán atomerőmű 2011-ben égett le egy pusztító, kilences erősségű földrengés és cunami után, így jutott az óceánba a cézium-134 nevű sugárzó anyag, amelynek felezési ideje két év. A szennyezett mintákat idén februárban vették Amerika partjainál a tengerből. A most kimutatott mennyiség emberre vagy a környezetre nem veszélyes, viszont múlt hónapban egy lazacban is megtalálták, amit egy Kanadában már egy tóból fogtak ki, vagyis már elérte a szárazföldet. A kutatók szerint a felfedezés azért fontos, mert most már tudják, hogy négy-öt év alatt ér át a sugárzó anyag az óceán egyik végéből a másikba. A most kimutatott mennyiség még nem érte el várható a csúcsot, becslések szerint később fog tetőzni, de akkor sem éri majd el a veszélyes szintet, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.