Ebben az országban a megújulók fedezték a nettó áramtermelés 54%-át

Németország új rekordot állított fel márciusban: energiaszükséglete több mint felét sikerült szélenergia, napelemek és más megújuló források segítségével biztosítania.

A Fraunhofer ISE Energy Charts részlege szerint az első negyedévben a nettó áramtermelés 45,4%-át megújuló erőforrások tették ki. A német kutatóintézet, a Fraunhofer ISE Energy Charts részlege által közzétett legfrissebb energia grafikonjai azt mutatják, hogy márciusban a megújuló energiák a teljes energiaszükséglet 54,45%-át biztosították. Az előző rekordot 2018 márciusában rögzítették, amikor a szélenergia, a napelemek és az egyéb megújuló erőforrások segítségével a teljes nettó áramtermelés 48,6%-át állították elő. Az Energy Charts szerint a márciusi teljesítmény jórészt a szél segítségével előállított jelentős mennyiségű energia számlájára írható, amely ebben a hónapban a nettó elektromos áram előállítás 34,2%-át adta, március 9-én érte el a csúcsot, az 57,7%-os szintet. A napelemes rendszerek a hónap során átlagosan 7,3%-ot tettek ki a teljes energiatermelésen belül. A napenergia termelésében a napi csúcsot március 30-án érték el, amikor ez tette ki a nettó termelés 17,9%-át. Azonban drámai hatású, ha az újonnan telepített szélerőmű kapacitásokat és hosszú távon, az ez évben telepítendő napelemeket nézzük. „2014 óta nem volt ilyen alacsony az egy hónapban telepített szélerőmű kapacitás szintje” – jelezte Bruno Burger, az Fraunhofer ISE Energy Charts részlegének vezetője. Az új telepítések visszaesése a múlt év végén elfogadott új energiaügyi törvény következménye; hasonló mértékű lassulás volt megfigyelhető a napelemek terén a következő hónapokra vonatkozóan – ismertette Burger. „Legkésőbb május végére be fog következni a mélypont” – tette hozzá, és egyúttal azt is kijelentette, hogy Németországnak sürgősen szüksége lenne – mindenféle ösztönzések vagy egyedi pályázatokkal társuló ipari volumenek nélkül – évente 10 GW újonnan telepített napelem kapacitásra.

A biomassza 8,1%-át tette ki a márciusban megtermelt nettó energiamennyiségnek, míg a vízenergia elérte a 4,7%-ot. Márciusban a szélenergia hozzájárulása a nettó elektromos áram előállításhoz magasabb volt, mint a széné. Például a lignit a teljes mennyiség 17,1%-át adta, míg a széntüzelésű erőművek részesedése 7,4% volt. Németország nukleáris erőművei a teljes mennyiségen belül 13,9%-ot képviseltek, míg a gáztüzelésű erőművek 6,9%-ot. Az első negyedévben szintén jelentős növekedést mutatott a megújuló energiák felhasználásával megtermelt elektromos áram részarányában, elérte a nettó termelés 45,4%-át, ami az előző évihez képest 19%-os ugrást jelent az Energy Charts szerint, írta a mnnsz.hu.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.