E-környezetvédelmi szolgáltatást vezetett be a II. kerületi önkormányzat

Csaknem 20 ezer fa koordinátái, állapota, jellemzői, fényképei kerültek egy nyilvános adatbázisba – adta hírül a II. kerületi önkormányzat szerdán.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 92.590.000 forintos támogatásból, 7.410.000 forint önerőből megvalósuló E-környezetvédelmi projekt célja egy új, környezetvédelmi célú informatikai rendszer létrehozása, amely hatékonyan támogatja az önkormányzat, a lakosság, a hatóságok, a szakmai és civil szervezetek környezetvédelemmel kapcsolatos munkáját, kezdeményezéseit azzal, hogy egységes adatbázisban kezeli az önkormányzatnál rendelkezésre álló környezetvédelmi adatokat.
A projekt keretében felmérték az önkormányzat gondozásában levő közterületi faállományt. A fák adatlapjainak tartalma a nyilvánosság számára is hozzáférhető lesz a kerület honlapján az adatvagyon portálra kattintva.
Tekintve, hogy minden közterületen álló fa állapotát – a gyökérzettől a lombkoronáig – felmérték, és mindez interneten hozzáférhető is lesz, megelőzhetők a balesetek, személyi és vagyoni károk.

A projekt keretében megvalósított e-környezet rendszerrel az önkormányzat olyan informatikai eszközt vehet használatba, amellyel a területi hatósági munkába hatékonyan be tudja vonni a helyi lakosságot és civil szervezeteket.
A rendszer segítségével a lakosság a környezetre vonatkozó bejelentéseket (üzemképtelen gépjárművek, illegális hulladék, allergén gyomszennyeződés, szabálytalan közterület-használat) tehet az önkormányzat honlapján. A bejelentések automatikusan eljutnak az ügy intézésében illetékes hatósági személy informatikai rendszeréhez – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.