Dublin, a legfenntarthatóbb ír város

2020-on belül Dublin lesz a legfenntarthatóbb város Írországban.

A CODEMA / fenntartható energia ügynökség / magánvállalatokkal és közintézményekkel együttműködve készített el egy programot, amely része a „Dublin City Sustainable Energy-20l0-2020”-nak, a város minőségi javításáért folyó nagyobb projektnek. (Aiolus News) A nagy skálájú beavatkozások mellett a program egy sorozat élő laboratóriumra” tagozódik, amelyek a város különböző stratégiai zónáiban működnek és arra szolgálnak, hogy közvetlenül a polgárokon keresztül terjesszék az innováció és az energetikai takarékosság kultúráját a fenntartható energiák terjesztése és a lakóhelyek minőségének javítása érdekében. A becslések szerint az éves fogyasztások 397 ezer euróval való csökkentésével fenntarthatóvá válik a város és a szakemberek szerint ez teljesen elérhető. A program katalizátorként működhet nemzeti szinten ennek a tendenciának a megerősödésére, az energetikai kiadások és a káros kibocsátások csökkentése érdekében a megújuló forrásokba való nagyobb beruházások révén.

A program azzal indult, hogy kijelöltek egy „Sustainable Energy Zone-nak” elnevezett / Sez/ területet, amelyen 2.500 embernek van állandó lakása, 3.500 diák tanul és 5.850-en dolgoznak benne. Itt több részletben fognak különböző, a magán- és a közszférát érintő technológiai rendszereket kipróbálni a mobilitás és a szolgáltatások terén és ezeket folyamatosan monitorozzák és értékelik. A zónában az épületek energetikai technológiái sokfélék, ez tipikus minden város központjára és ideális a fenntartható energia meghonosítása szempontjából. Számos olyan program van, amely a fenntarthatóságot szolgálja és amelyek zömmel a megújulókra való áttérésre, a széndioxid kibocsátás és az energia használatával kapcsolatos kiadások csökkentésére összpontosulnak – nyilatkozta Gerry Waedell, a CODEMA igazgatója.
A programot, ha sikeres lesz, kiszélesítik a dublini régió többi településére, sőt azon túl is.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.

Nincs hozzászólás

  1. Dezso_Laszlo

    A fenntartható: a TELEPÜLÉSI ÖNELLÁTÁS élelmiszerből és energiából … amihez TERMŐFÖLD kell, Dublinnak épp úgy, mint bármely más településnek. Van azonban egy kis probléma: csak 10000 (körüli) lakossal lehet önellátó egy település. A gigavárosok (Budapest, Dublin és a nagyobbak) nem rendelkeznek önellátáshoz szükséges termőfölddel (az ellátásukhoz szükséges termőföld és a farmer lakóhelye között sokszor 10-kilométeres távolság van), a falvak pedig képtelenek ipari-szolgáltató infrastruktúra kiépítésére.