Dubai új felhőkarcolója energiát termel

A városban olyan mértékű energiát képes termelni a felhőkarcoló, amely az egész világon páratlan.

A 10 megawattos torony egy öko felhőkarcoló és megújuló energiát termelő gépezet, amely szél és napenergiát gyűjt.  Az 5 megawattos szélturbina az épület tetején helyezkedik el és szélenergiát gyűjt be, míg a nap energiáját egy 3 megawattos napenergia rendszer hasznosítja. Ez a felhőkarcoló tízszer több energiát termel, mint amennyire Dubainak szüksége lenne.

Az épületet a Studied Impact tervezte, Robert Ferry építész segítségével, aki ugyancsak felelős az Almesien Torony tervezésében, amely szintén egy napenergiára koncentráló felhőkarcoló. Ferry legújabb tervezése Al Quoz-ban fog elhelyezkedni, Dubai közelében, amelyet minden oldalról fog sütni a nap fénye. Az alsó három emeleten fognak elhelyezkedni a bevásárló, kereskedelmi és éttermi területek. A tetején helyezkedik el az épület legszebb része egy élő tetőtéri kert.

Az 5 megawattos vízszintes tengelyű szélturbina 1600 órát képes működni évente, míg a két napenergia rendszer 2400 órát képes működni, amelyek mintegy 20.000 megawattos termelést képesek produkálni minden évben.

Ajánlott tartalom

A kormányon múlik mikor telepíthetünk olcsó napelemet az erkélyre

Már 2023. március 31-én engedélyezni kellett volna az erkélynapelemeket Magyarországon, de ez még máig nem történt meg.