Drasztikusan zsugorodott a brit madárpopuláció 1966 óta

Negyvennégy millió egyeddel zsugorodott a Nagy-Britanniában élő madárpopuláció 1966 óta – derült ki a helyi természetvédő szervezetek friss jelentéséből.

A tanulmány elsőként fest átfogó képet arról, hogy miként változott a szigetország madárállományának mérete az elmúlt évtizedekben. A felmérés szerint bizonyos fajok egyedszáma jelentősen növekedett, azonban más – köztük hétköznapi – madárfajok populációjának a mérete drasztikusan visszaesett. A jelentést azoknak az önkénteseknek a megfigyelései alapján állították össze, akik az 1960-as évek óta követik nyomon a helyi madarakat. A Brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) és a Brit Madártani Alapítvány (BTO) szakemberei által készített tanulmányban szereplő becslések szerint jelenleg 166 millió madár fészkel a szigetországban, szemben az 1966-ban számon tartott 210 millió egyeddel – adta hírül a BBC News. Az RSPB szóvivője, Grahame Madge szerint eddig soha nem látott mennyiségű különböző madárfaj költ Nagy-Britanniában, ennek ellenére 44 millióval kevesebb egyed fészkel az országban, mint az 1960-as években. A legnagyobb populációcsökkenések egyikét a házi verebeknél (Passer domesticus) tapasztalták: számuk az 1960-as évek óta – eddig ismeretlen okokból – 20 millióval apadt, bár 2000 óta enyhe növekedést mutat az állomány. A termőföldek által biztosított élelemre támaszkodó madarak – mint a bíbic, a kakukk és vadgalamb – száma ugyancsak jelentősen apadt. A szakértők szerint a drasztikus visszaesés oka nagyrészt a táj átalakulására vezethető vissza, amelynek következtében kevesebb táplálékszerző és fészkelő hely maradt a madaraknak. A szakértők kimutatása szerint ugyanakkor az örvös galambok (Columba palumbus) és a nagy fakopáncsok (Dendrocopos major) remekül érzik magukat a szigetországban, és populációik jelentősen növekedtek.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.