Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Drámai levegőromlás az ázsiai és dél-amerikai nagyvárosokban
Drámai mértékben növekszik Ázsia és Dél-Amerika nagyvárosainak légszennyezettsége - vált ismertté a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által a Meteorológiai Világnap alkalmából közzétett adatokból.

Drámai levegőromlás az ázsiai és dél-amerikai nagyvárosokban

Drámai mértékben növekszik Ázsia és Dél-Amerika nagyvárosainak légszennyezettsége – vált ismertté a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által a Meteorológiai Világnap alkalmából közzétett adatokból.

Miközben Európában jelentősen csökkent a légszennyezettség az elmúlt húsz évben, ellentétes a tendencia az ugrásszerű fejlődésnek indult nagyvárosokban, mint amilyen Újdelhi, Mumbai, Karachi, Sanghaj, Peking vagy Lima, Santiago és Bogota – idézte Liisa Jalkanent, a WMO kutatóját a Der Standard című osztrák lap online kiadása.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései alapján évente kétmillió ember hal meg légszennyezés okozta légzőszervi megbetegedésekben, szívbántalmakban, tüdőfertőzésben vagy rákban.

A betegségeket kiváltó finom porszemcsék elsősorban a szén- és fatüzelésű erőművekből valamint a szűrő nélküli dízelmotorokból származnak. A WHO 2005-ös becslése szerint az erősen szennyezett levegőjű városokban 15-20 százalékkal többen halnak meg, mint ott, ahol tiszta a levegő. A világ népességének immár fele él városi környezetben. 2030-ra pedig az ENSZ adatai szerint kétharmados lesz ez az arány.

Ajánlott tartalom

Ezeket a dolgokat soha nem lenne szabad lehúzni a WC-ben

A szennyvíztisztító telepek megfelelő működése, illetve a helyi dugulások megelőzése érdekében fontos, hogy a lakosság környezettudatosan használja a csatornahálózatot, különösen a mostani járványhelyzetben - közölte a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) kedden az MTI-vel.