Drágán megfizetjük a 10%-os árcsökkentést

A 10 százalékos rezsicsökkentés lett mára a kormány legfőbb témája, kampány és aláírásgyűjtés kezdődött. A lépéssel nagyjából húszezer forint ajándékot kap minden egyes háztartás.

A lakosságnak energiát szolgáltató cégek valójában már eddig is veszteségesek voltak, az elosztók pedig hiába nyereségesek, extraprofitról aligha lehet beszélni. Rövid távon ugyan örülhetünk az olcsóbb gáznak és áramnak, de ha nem hagyjuk keresni a cégeket, annak súlyos következményei lehetnek.

Rezsicsökkentési lázban ég az ország. A kormány a teljes kommunikációs arzenált a 10 százalékkal olcsóbb áramra és gázra hangolta, ez folyik a tévéből, rádióból, óriásplakátokról. Ma már aligha akad olyan választópolgár Magyarországon, aki ne értesült volna arról: a kormány jobban teljesít, hiszen januártól csökkent a gáz és az áram lakossági ára, hamarosan pedig egy sor további szolgáltatás ára csökkenhet.
Politikailag jól jött

Kétségtelen, egy jó hír már nagyon ráfért a közhangulatra, a visszaeső gazdasági környezetben, a dráguló hétköznapokban a lakosság egyre nagyobb részének okoz komoly gondot a számlák fizetése, az utóbbi néhány évben érezhetően megugrott azoknak az aránya, akik képtelenek hónapról hónapra előteremteni a fűtésre, világításra valót. Vonzó dolognak tűnhet egy huszárvágással megoldani az emberek problémáját: fizessenek kevesebbet.
A kormány szerint ez csak erő kérdése, az energiacégek évről évre milliárdokat keresnek, van miből csökkenteni, ha elég eltökéltek, és ellen tudnak állni a nemzetközi multik hihetetlen lobbierejének, a tervnek semmi nem állhat az útjába.

A magyarázat szerint a szocialista kormányok hagyták elszabadulni az energiaárakat, a döntően külföldi tulajdonban álló energiacégek eddig extraprofitot tettek zsebre, a közös teherviselés jegyében el tudják viselni, ha most kissé megkurtítják a nyereségüket. Illetve annyira nem is kissé: a REKK számításai szerint az áram- és gázcégek összesen 73 milliárd forint bevételtől esnek el a rezsicsökkentés hatására.
20 ezer forintos ajándék

Kis leegyszerűsítéssel és 3,8 millió háztartással számolva tehát azt lehet mondani, hogy évente csaknem 20 ezer forint ajándékot kap minden egyes háztartás. Aki nagyobb házban él, többet fűt és pazarolja a villanyt, annál kicsit nagyobb lesz ez az ajándék, aki egy energiahatékony, jó szigetelésű kis garzonban spórol a fűtéssel, annál kisebb, összességében azonban nem kell ahhoz aláírásgyűjtés, hogy az emberek támogassák az elképzelést.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.