Döntött a Kormány: Mostantól nehezebb lesz szélerőművet építeni

Gyakorlatilag változtatás nélkül fogadta el az Országgyűlés a szélerőművek építését szigorító energetikai tárgyú törvénymódosítást, amelyet korábban Áder János államfő megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.

A képviselők hétfőn 127 igen és 56 nem szavazattal szavazták meg a kormányzat előterjesztését, amellyel az Országgyűlés szigorította és kormányrendeleti körbe sorolta az ipari méretű szélerőművek és szélerőmű-parkok építésének és használatba vételének szabályozását. A jogszabály-módosítást Lázár János azzal indokolta, hogy a szélerőművek teljesítménye nagy mértékben függ a pillanatnyi időjárástól és ez a teljesítményingadozás csak a hálózaton működő egyéb szabályozható erőművek teljesítményének változtatásával egyenlíthető ki. Emiatt az országos hálózatra rákapcsolható szélerőművek kapacitását szabályozni kell. A helyzet viszont az, hogy már a szigorítás nélkül se nagyon épültek szélerőművek az országban, az elmúlt öt évben például egyetlen egy új szélerőmű építésére se adtak engedélyt Magyarországon.

A jogszabály azt is megtiltotta, hogy világörökségi és természetvédelmi területeken szélkereket állítsanak fel.
A szigorítást egyszer már október közepén elfogadta a parlament, de Áder János államfő azt nem írta alá. Áder azt kifogásolta, hogy a szabályozás ellehetetleníti a szélerőművek építését, ami nem segíti elő a párizsi klímaegyezmény végrehajtását és ellentétben áll az ország megújulóenergia-hasznosítási cselekvési tervével. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a törvényalkotási bizottság előtt azt mondta, figyelembe kell venni, hogy a hazai szélerőművek 25 százalékos kapacitáskihasználtsággal működnek. A hiányolt kapacitás pedig Csepreghy szerint az ország földrajzi adottságai miatt nem realizálható, ezért a megújuló energiaforrások párizsi klímacsúcson és az uniós forrásfelhasználásokkal is vállalt aránynövelését a nap- és geotermikus energia hasznosításával lehet elérni, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.