Dollármilliókat ígér a verespataki cég

Harmincmillió dollárt fektetett be a Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) eddig a verespataki épített örökség megmentésébe – jelentette ki csütörtökön, a parlamenti különbizottság meghallgatásán Dragoş Tănase, a cég vezérigazgatója.

A Mediafax hírügynökség szerint az igazgató elmondta: az új megegyezésben az szerepel, hogy a beruházó újabb 70 millió dollárt költ a műemlékek helyreállítására, melyek közül a legfontosabbak szerinte a kitermelési térségen kívül esnek. Rámutatott, hogy Románia történelmében kétségtelenül ez volt a legfontosabb, magánúton finanszírozott örökségvédelmi projekt, a térségben 380 kutató fordult meg és elemezte az épített örökség megőrzésének módozatait. Mint mondta, a műemlékmentési projekthez nyolc múzeum, hat egyetem, hat kutatóintézet és három kutatóközpont csatlakozott, de számos más szakember is véleményt mondott a kérdésben, írja a kitekinto.hu.

Mint mondta, 13 régészeti lelőhelyet és 1400 sírhelyet, 140 kilométernyi tárnát térképeztek fel, amiből 7 kilométernyi a római korból való. Emellett 20 házat restauráltak a Fehér megyei település központjában, amely terveik szerint teljesen megújul, mondta az igazgató fotókkal illusztrálva a bizottsági tagok számára az örökségvédelmi munkálatokat. Dragoş Tănase a lakosság áttelepítésére is kitért, kifejtve: ennek jelentős része a kitermelés későbbi helyszínének közelébe költözött, hogy munkahelyhez jusson, csupán 125 család döntött úgy, hogy Gyulafehérváron telepszik le.

Mint ismeretes, a Verespatakon zajló műemlékvédelmi munkálatokat számos civil szervezet és szakember kifogásolta, azt állítva, a cég csupán a látszatra ad, nem végez szakszerű munkát. A településen az RMGC által finanszírozott műemlékvédelmi projekttel párhuzamosan civilek is „fogadtak örökbe” házakat és kalákában láttak hozzá a helyreállításukhoz.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.