Dolgozz otthonról, mert környezetbarátabb

Az április 21-ére kitűzött Dolgozz Otthonról Nap célja, hogy népszerűsítse az alkalmankénti otthonról történő munkavégzés kultúráját.

Eddig több mint 40 vállalkozás mellett a WWF Magyarország Alapítvány szakmai partnerként csatlakozott a Telenor és a Microsoft közös kezdeményezéséhez, hogy együtt hívják fel a figyelmet a rugalmas munkavégzés környezeti előnyeire. Emellett a csatlakozó szervezetek a WWF Magyarország Green Business Network szolgáltatása révén megtakarítási riportra is szert tehetnek. A WWF Magyarország is csatlakozott a Dolgozz Otthonról Nap kezdeményezéshez és szakmai partnereként vesz részt az eseményhez köthető környezetvédelmi tartalmak kialakításában. Az alkalmanként otthonról történő munkavégzés jelentősen csökkentheti károsanyag-kibocsátásunkat, melynek mértéke mostantól egy CO2 kalkulátorral is kiszámítható a Dolgozz Otthonról Nap weboldalán. A WWF Magyarország szakértői által szakmailag ellenőrzött CO2 kalkulátor segítségével a weboldal látogatói néhány kattintással kiszámíthatják, hogy mennyi szén-dioxidot bocsát ki járművük, amikor munkahelyükre utaznak.

A Dolgozz Otthonról Nap szervezői a csatlakozott vállalatok, szervezetek jutalmazásáról sem feledkeztek meg: a WWF Magyarország szakmai vezetésével energiafelhasználás-hatékonysági és CO2 kibocsátási vizsgálatot és jelentést sorsolnak ki közöttük. A felmérés pontos képet ad a szerencsés vállalkozásnak arról, miként takaríthat meg még több energiát és hogyan csökkentheti károsanyag-kibocsátását napi működése során. A Dolgozz Otthonról Nap kezdeményezéshez most csatlakozó WWF Magyarország tavaly indította el Green Business Network szolgáltatását, amely a vállalatok környezetbarát és költséghatékony működésének megteremtését segíti. A szolgáltatás része egy energiahatékonysági felmérés, amely során a WWF Magyarország és az Ecowizer szakértői felmérik a vállalat épületének energiafogyasztását és károsanyag-kibocsátását. A vizsgálatot követően javaslatot tesznek az energiafogyasztás és károsanyag-kibocsátás csökkentésére, és a környezetbarát működés megvalósítására. A felmérés keretében megtakarítási riportot készítenek, mely a környezetbarát módszerek alkalmazása esetén a várható és kimutatható megtakarításokat tünteti fel.

A WWF Magyarország szakemberei csak olyan zöld megoldásokat építenek be a javaslataikba, melyek alkalmazásával a befektetett költségek egy év alatt megtérülnek. Bővebb információ. A környezeti terhelés valamint a vállalatok ökolábnyomának csökkentése mellett a Telenor és a Microsoft által elindított Dolgozz Otthonról Nap kezdeményezés célja, hogy a hazai vállalatokkal is megismertesse a külföldön már elterjedt „home office” kultúra, tehát az esetenkénti otthoni munka pozitív hatásait. A rugalmas munkarend szerint dolgozó munkavállalók a tapasztalatok szerint motiváltabbak, kreatívabbak és lojálisabbak, ráadásul könnyebben össze tudják egyeztetni munkájukat és a magánéletüket.  A Dolgozz Otthonról Napot idén először, 2012. április 21-én, a Föld Napját megelőző szombati munkanapon tartják. A kezdeményezéshez munkaadók és munkavállalók, cégek és szervezetek egyaránt csatlakozhatnak az esemény Facebook oldalán.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.