Döglött bálnát találtak egy nem mindennapi helyen

Elpusztult bálnát találtak a Sapphire Princess luxus óceánjáró öblös orrára szorulva. Tíz év alatt ez már a harmadik eset, hogy a Princess Cruises hajózási vállalat alaszkai flottája védett tengeri emlőssel ütközött.

A hajó elején a merülési szintnél található öblös orra “szegeződött” a 13 méteres hosszúszárnyú bálna, amelyről időközben kiderült, hogy egy felnőtt nőstény volt – mondta Julie Speegle, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szóvivője. A szakemberek csak a tetem boncolása után tudják megállapítani, hogy a hajóval való ütközés okozta-e az állat halálát. Az esetet azonban mindenképpen kivizsgálják, mert az amerikai törvények szerint a hosszúszárnyú bálnák veszélyeztetett fajnak minősülnek, ezért rendkívül ügyelnek védelmükre. Speegle szerint még az is elképzelhető, hogy a bálna már halott volt, amikor a hajóval ütközött.
A Sapphire Princess tavaly egy – szintén végveszélyben lévő – közönséges barázdásbálnával ütközött. A hajózási társaságnak 2007-ben 750 ezer dollárt (164 millió forintot) kellet fizetnie egy 2001-ben történt baleset miatt. Akkor a Glacier Bay Nemzeti Park területén találtak egy összetört fejű bálnatetemet.
A hajótársaság nem ismerte el, hogy elütötte volna a bálnát, azonban bűnösnek vallotta magát, amiért az egyik hajóját nem lassította le a bálnákkal teli vizekben biztonságosnak tekintett sebességre.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.