Dobogós helyen Magyarország az uniós zöldprojektek terén

Az elsők között áll Magyarország az uniós környezetvédelmi nagyprojektek benyújtását és elfogadását tekintve a tagállamok között – mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Környezeti Fejlesztések 2010 című konferencián csütörtökön Budapesten.

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében megvalósuló magyarországi környezetvédelmi beruházások aktuális helyzetéről, és a 2010-es év kilátásairól szóló konferenciát a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) Fejlesztési Igazgatósága szervezte. A rendezvényen projektgazdák, polgármesterek, pályázatírók tájékozódhattak az elmúlt időszak eredményeiről és a KEOP-pal kapcsolatos idei fejleményekről.
Szabó Imre miniszter a bevezető előadásában elmondta, a Brüsszelbe mostanáig kiküldött 17 környezetvédelmi nagyprojekt közül eddig 10 kapta meg a jóváhagyást. A 17 projekt több mint 250 milliárd forint értékű beruházást jelent – tette hozzá.

A Brüsszelben legutóbb, 2010. január 27-én jóváhagyott nagyprojekt a 8,6 milliárd forint összköltségű Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program rekultivációs eleme, mely 2011 végéig több mint 160 ezer ember környezetét teszi tisztábbá, élhetőbbé – mutatott rá Szabó Imre.
Huba Bence, a KvVM Fejlesztési Igazgatóságának vezetője előadásában hangsúlyozta, hogy a KEOP környezeti részében érdemi források állnak még rendelkezésre a hulladékkezelés, a vízminőség-javítás, a természetvédelem és fenntartható életmód terén.
A KEOP-pályázatokat koordináló Fejlesztési Igazgatóság vezetője beszámolt arról is, hogy a KEOP környezeti fejezeteibe a 2007-2013 közötti pályázati időszak kezdete óta eddig 1430 pályázat érkezett, ebből 705 projekt kapott támogatást, 634 pedig már hatályos támogatási szerződéssel is rendelkezik, 225,3 milliárd forint összértékben.
Magyarország 2007 és 2013 között a KEOP környezetvédelmi része keretében – euróárfolyamtól függően – összesen mintegy 1050 milliárd forintból gazdálkodhat – húzta alá Huba Bence, aki több más előadóval együtt arra kérte a pályázást fontolgatókat, hogy a közelgő országgyűlési választások ellenére ne várjanak ki, hiszen a pályázatokkal kapcsolatos minden munkafolyamat zökkenőmentesen halad a választási időszak alatt is.

Bús László, az Energia Központ Kht. igazgatója a KEOP energetikai fejezeteiről (megújuló energiaforrások, energiahatékonyság) szólva elmondta, hogy a 2009-2010-es időszakban összesen 48,5 milliárd forint pályázati keret áll rendelkezésre, melyből eddig 420 beadott pályázat 34 milliárd forintot igényelt. Mostanáig 88 projekt nyert el támogatást, 3,5 milliárd forint értékben – tette hozzá.

Bús László beszámolt arról is, hogy a 2009-2010-es pályázati időszakban pontosították és egyszerűsítették a követelményrendszert, növelték a támogatási arányokat, mely jelenleg már a 100 százalékot is elérheti.
A pályázatok száma március óta folyamatosan emelkedik, a bővülést az évkezdet sem törte meg – mondta el az Energia Központ Kht. igazgatója. Bús László hangsúlyozta: a feladat most a lendület fenntartása, a pályázatok minőségének javítása a növekvő szakértői szerepvállalás támogatása révén, további egyszerűsítések végrehajtása, valamint a pályázatok átfutási idejének javítása.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.