Döbbenet: Németországban is lopják a fát

Németországban is egyre nagyobb gond az energiaárak emelkedése. Az alternatívák keresésének egyes módozatai azonban megdöbbenést okoznak.

Globális probléma az energiaárak emelkedése, így az alól Európa legnagyobb gazdasága sem kivétel. Bár az olcsóság mellett romantikus dolog havas téli estéken a kandalló elé telepedni, azonban a benne ropogva égő fa egyre kevésbé kerül legális úton a nappalikba, írja a kulugyer.blog.hu. Németországban a fűtés ára egyes becslések szerint az idei télre 22 százalékkal nőtt. Ezzel arányosan növekszik azon háztartások száma is, melyek fatüzeléssel igyekeznek átvészelni a hideg időszakokat. A Focus magazin szerint 2011-ben csaknem 400 000 fatüzelésű kályha kelt el országszerte, és ez a szám már 2005 óta folyamatosan emelkedik. A fa iránti nagy kereslet magával hozta annak drágulását is, így mind „kreatívabb” módon igyekeznek a kevésbé tehetősek beszerezni a tüzelőt. Magyarul lopnak. Nemrég egy Berlin közelében fekvő erdőből lovasítottak meg egy egész rakásnyi tölgyet, melynek piaci értéke 150 euró, azaz 44 000 forint körül mozog. Az egyik legnagyobb fakitermelő tartomány, Brandenburg erdeiből évente nagyjából félmillió euró értékben tűnnek  el a faanyagok.

A lopásokat már ipari méretekben űzik. Egyesek hatalmas mennyiségű fát tulajdonítanak el, majd azokat az interneten, vagy újsághirdetések útján értékesítik. Persze a lopáshoz nem kell különösebb szervezettség, vagy technikai felkészültség. Egyszerűen csak megállnak a gépjárművel az erdő szélén, nyugodtan bepakolják a szajrét, majd elhajtanak- írja a Spiegel. Egy pofon egyszerű megoldást agyaltak ki a német redőtársaságok. Eszerint a kitermelt fát az erdő belsejében tárolják, ahova személygépjárművel lehetetlen eljutni. Az ipari méretekben lopkodók azonban feltehetőleg nem a Smart-jukkal portyáznak, így a nagykutyák tovább fosztogatnak majd.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.