Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Biodízel / Dízelt gyárt a flakonokból egy új magyar üzem
Tudj meg többet: Biodízel

Dízelt gyárt a flakonokból egy új magyar üzem

Több mint egymilliárd forintos ráfordítással a műanyaghulladékot károsanyag-kibocsátás nélkül feldolgozó, kísérleti üzemet épített a Felső-Bácska Tározós Szélpark Kft. a Tolna megyei Faddon.

A megújuló energia projekteket bonyolító székesfehérvári cég az 1 milliárd 261 millió forintos beruházáshoz a Norvég Alaptól 434 millió forint támogatást nyert el. Az üzem a melléktermékként vagy másodnyersanyagként keletkező műanyaghulladékokat folyékony szénhidrogén-keverékké alakítja, így károsanyag- és szén-dioxid-kibocsátás nélkül képes hasznosítani ezeket. Kovács József, a társaság környezetvédelmi szakértője közölte, hogy az üzem kapacitása napi tíz tonna hulladék, jellemzően polipropilénből, polietilénből készült ipari, mezőgazdasági fóliák, csomagoló anyagok, selejttermékek, vegyszeres, mosószeres flakonok feldolgozását teszi lehetővé. Az eljárás lényege, hogy a műanyagokat oxigéntől elzárva, minimális túlnyomással alakítja át dízelolajjá. Az olajat értékesítik, később a tervek szerint villamos energiát is előállítanak belőle. A műanyaghulladékokat jelenleg Magyarországon égetőkben vagy pirolizálással – hő általi kémiai lebontással – dolgozzák fel; mindkét eljárásnak van környezetterhelési kockázata és a társadalmi elfogadottságuk is alacsony – tette hozzá a szakértő. A beruházás másfél-három év közti időtartam alatt térül meg – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Mi értelme napelemet szerelni autókra?

Ahogy terjednek az otthoni napelemek és az elektromos járművek, egyre több autós képes otthon is ellátni energiával autóját.