Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Divat lesz a fenntartható ruha?

Divat lesz a fenntartható ruha?

Az újrahasznosítható, fenntartható divat kedvelt téma a világban.

Címlapokon szerepel az Egyesült Királyságban, hogy az egész textilipart forradalmasítja egy új eljárás, mely a ruhaipar környezetre gyakorolt hatását is csökkenti. A Cambridge Egyetem kutatócsoportja egy olyan új textilt szeretne létrehozni – magas hő és mérgező vegyszerek nélkül -, mely a természet erejét hasznosítaná az újrahasznosított rostoknál. A szál a pókselymet utánozza, mely 98%-ban víz. Az anyag fennmaradó 2%-a szilícium-dioxid és cellulóz. A kémiai kölcsönhatások és komponensek lehetővé teszik, hogy a víz elpárolgása után hosszú, vékony, erős és rugalmas szálak maradjanak. A szálak erőssége meghaladja a szintetikus szálakét. Nem mérgezőek és kevésbé energiaigényesek. Ezeknek a szálaknak az előállítása nyújthatná a jelenlegi gyártások fenntartható alternatíváját. A fenntartható divat kulcselemét.

Kevésbé fognak szennyezni a “ruhás szekrények”

A nonprofit WRAP új tanulmánya is azt részletezi, hogy hogyan változnak a ruhaiparban is az attitűdök: hogyan próbálják az Egyesült Királyságban is a „ruhás szekrények” minél kevésbé szennyezni a környezetet.Hogyan lehet zöldíteni a divatot? A WRAP kutatása kimutatta, hogy a ruhák rendszeres szárítása és vasalása mellett egyre inkább alacsonyabb hőmérsékleten mosunk. Már ez is évente 700 000 tonnával csökkenti a CO2 kibocsájtást.

A ruhaiparban egyébként 2013-ban elkészítettek egy Fenntartható Ruházat Cselekvési Tervet (SCAP), mely alapján készült egy önkéntes megállapodási tervezet iparági és kormányzati szereplőkkel. Széles körben ösztönzik a fenntartható termelési módszerek és a textil újrahasználatát és újarahasznosítását. A SCAP aláíróinak csak nem felénél már jelentős javulást mutattak: csökkent a szén használata 10,6%-kal, a vízé 13,5%-kal, és a hulladéké az egész termékciklus szerint 0,8%-kal. A WRAP most a kiskereskedőket és a márkákat arra kéri, hogy most a legmagasabb környezeti hatásokat jelentő és a legnagyobb mennyiségben eladható termékekre is fókuszáljanak: mint a női ruhák, pulóverek, farmerek, valamint a férfi pólók és pulóverek, írja a csrhungary.eu. 

KATT IDE ÉS LÉGY TAGJA HAZÁNK EGYIK LEGNAGYOBB FACEBOOK ZÖLD KÖZÖSSÉGÉNEK!

 

Ajánlott tartalom

Új környezetbarát csomagolótermékek a SPAR-nál!

Környezetbarát szendvicscsomagolókkal és ételtárolókkal bővült az INTERSPAR hipermarketek termékköre. Az áruházlánc folyamatosan frissíti az élelmiszerek csomagolására és tárolására szolgáló, „zöld” megoldásait.