Dinoszauruszok Magyarországon

Ősi Attila, paleontológus Iharkútidinoszaurusz-felfedezése egy olyan időintervallumot reprezentál a Kréta-korszakon belül, ami gyakorlatilag eddig ismeretlen volt Európa területénbelül.

Magyarországon hat különböző dinoszaurusz fajt azonosítottak a leletek alapján. Ezek közül a legérdekesebb a bakonyi moszaszaurusz, egy édesvízikörülményekhez alkalmazkodott, tengeri ragadozó hüllő. A felfedezés azért különösen fontos, mivel itthon korábban csak szórványleleteket találtak. Itthon már 200 évvel ezelőtt is kutattak dinoszauruszok után, de az akkori kutatók nem találtak dinó csontokat.A probléma akkor az volt, hogy még nem létezett a mai bauxit bánya. A kutatócsoport azért is döntött az iharkúti helyszín mellett, mivel az itt találhatóbánya 60 méter vastagságban tárja fel a kőzeteket. A csonttartalmú réteg mára több ezer négyzetméteres is lehet.

Az 2000 óta tartó ásatásokban teknős, repülőhüllő és krokodil maradványokat is találtak, valamint számos korábban nem ismert fajt. Ősi Attila az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő műsorának vendége szerint a dinoszaurusz csontokat nagyon nehéz felismerni a hazai lelőhelyeken, mivel az a kőzet, amely tartalmazzaezeket, megkövesedett, elszenesedett növénymaradványokat is magába foglal. Az állatokat a paleontológusokról nevezik el, így hamarosan publikálva lesz egyolyan faj is, amelyet Ősi Attila nevét kapja. Bár a kutatásokkal évente csak 60-80 négyzetmétert tudnak feltárni, a kutatás előbb-utóbb véget ér. A területtel kapcsolatos jövőbeni tervek között szerepel egy dinoszaurusz park létrehozása. Amíg ez megvalósul, a Kárpát-medence őshüllőivel a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításán találkozhatunk.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.