Díjazták a zöldtetős piramisházat

Skandinávia legjobb zöldtetős épületének választotta egy szakmai szervezet a dán BIG építésziroda új koppenhágai lakóépületét.

A 11 emeletes tömbön 1700 négyzetméternyi zöldtető épült, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a szokásos vízszintes felületek mellett a zöldtető az épület lejtős oldalán is megjelenik írja a hg.hu.
A teljes egészében csak októberre elkészülő, de részben már lakott épület a fiatal dán építészirodának már a harmadik munkája ugyanavval a megbízóval Koppenhága Ørestad városrészében, amelyet a kilencvenes évek közepétől fejleszt a város. A hatvanezer négyzetméteres épület alaprajza egy nyolcast formál (innen a név is: 8 House), amelynek 11 emeletes magassága a kanális közelébe eső sarkon , betekintést engedve a belső udvarba.

A 92 millió eurós költséggel felépült tömbben 475 különféle méretű lakást helyeztek el. A két udvart kilenc méter széles, kényelmes átjáró köti össze a szárnyak csatlakozásánál, ahol 500 négyzetméternyi közösségi funkció is helyet kapott. Ahelyett, hogy a kereskedelmi és a lakófunkciót két épületrészbe választották volna, a BIG építészei a horizontális felosztás mellett döntöttek: a földszinteken elhelyezett üzletek az átjárható belső udvarokból és kívülről, az utcáról is megközelíthetők.
A zöldfelület az épület teljes tetején végigkígyózik. A belső udvarokkal együtt ezt elsősorban a túlmelegedés megelőzésére tervezték be, valamint az összképet is jelentősen javítja. A 2000 óta működő, svédországi székhelyű Scandinavian Green Roof Association elsősorban a kettős: funkcionális és esztétikai tényezők figyelembe vételével döntött úgy, hogy idén ezt az épületet díjazza.

A BIG nemcsak a 8 House előtt elkészült két koppenhágai lakóépülettel szerzett komoly hírnevet: az irodát világszerte számon tartják. Ők tervezték például a 2010-es shanghai EXPO dán pavilonját, tavaly megnyerték a Tallin új városházájára kiírt nemzetközi pályázatot, de ők dolgoznak a női sportok malmői világközpontján és Kazahsztán új nemzeti könyvtárán is.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.

Nincs hozzászólás

  1. Elég lakályos… 🙂

  2. síugrósáncra hasonlít 🙂