DiCaprio küzdelme a klímaváltozással

Számos politikus, a pápa és volt elnökök is megszólalnak a színész környezetvédő dokumentumfilmjében.

Az Oscar-díj megnyerése után Leonardo DiCaprio még nagyobb vehemenciával tért vissza környezetvédelmi tevékenységéhez. Ezúttal egy klímaváltozásról szóló dokumentumfilmet készít Martin Scorsese producerkedése mellett, amelyet a National Geographic Channel sugároz majd világszerte, így Magyarországon is.

Leonardo DiCaprio, aki vitathatatlanul napjaink legnagyobb hollywoodi sztárja, most már Oscar-díjjal a kezében ül a világ tetején: rizikós filmeket és témákat is képes kasszasikerre vinni, ráadásul a szupersztár tudatos karrierépítőként és környezetvédelmi aktivistaként egyszerre ismert. A művész azok közé tartozik, akik a környezetvédelmet nemcsak sztárságuk építésére használják fel, hanem valóban elkötelezetten igyekeznek tenni a föld megmentéséért is.

Az elmúlt években három környezetvédelmi témájú dokumentumfilm producere is volt, s most ősszel egy újabb produkciója lesz látható a televízióban. Utóbbit az Oscar-díjas dokumentumfilmes Fisher Stevens, Brett Ratner és James Packer közreműködésével készítette, a produceri székben pedig nem kisebb személyiség ült, mint Martin Scorsese. Az alkotásban az ENSZ békenagyköveti tisztét is betöltő DiCaprio híres közéleti személyiségekkel és elkötelezett aktivistákkal beszélget arról, miként lehetne „kizöldíteni”, fenntartható módon átalakítani napjaink gazdasági rendszereit. Interjúalanyai többek között megtalálható Barack Obama, az Egyesült Államok jelenlegi elnöke, Bill Clinton, az USA volt elnöke, Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára és Ferenc pápa is.

Az Oscar-díjas színész alkotásában arra keres választ, hogy a társadalom miként mentheti meg az eltűnés szélére került fajokat, ökoszisztémákat és őslakosközösségeket. A műsor látványos felvételekkel támasztja alá az említett folyamatokat, és a gyakorlatban is megvalósítható módszereket kínál, amelyek segíthetik földünk megmentését. „A klímaváltozás a bolygónkat fenyegető legnagyobb veszély – fogalmaz elkötelezettségével kapcsolatban DiCaprio.  – Össze kell fognunk, a hangunkat megsokszorozva a döntéshozóktól lépéseket kell követelnünk, a túlélésünk függ ettől.”

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.