Diagnosztikai vizsgálatok a Rába és a Duna mentén

Vízbázisok diagnosztikai vizsgálatát végzik a Rába és a Duna mentén; az uniós támogatással megvalósuló projekt a jövőbeni vízigények kielégítéséhez szükséges vízkészletek védelmét szolgálja – mondta az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője az MTI érdeklődésére pénteken.

Mohácsiné Simon Gabriella közölte: az igazgatóság az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív  Program (KEOP) keretében közel 191 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a vizsgálatok lebonyolítására. A munkálatokat Vének, Ács, Mérges mellett, valamint Árpás és Kisbabot határában végzik. Ezekben a térségekben kívánják a meglévő vízkészletet megvédeni a szennyeződésektől. Ennek érdekében megállapítják sérülékenységük mértékét és meghatározzák azokat az intézkedéseket, amelyek biztonságba helyezésükhöz szükségesek.

A szakember ismertetése szerint ivóvíz nyerésre alkalmas felszín alatti vízkészlet áll rendelkezésre a kijelölt távlati vízbázisokon. Ezek a vízbázisok azonban sérülékeny földtani környezetben vannak, emiatt a vízkészlet ki van téve a felszíni szennyeződés veszélyének. A védelmi intézkedések az érintett vízkészletek jó állapotának megőrzését és a szennyeződés megakadályozását szolgálják.

A terepi munkák tavasszal kezdődtek, a geofizikai vizsgálatok már befejeződtek, s most zajlik a szennyező források fúrásos feltárása.
A helyszíneken kialakított kísérleti telepek kútjaiból próbaszivattyúzásokat és vízszintméréseket is végeznek. A kapott eredmények alapján meg tudják határozni, hogy a szennyezés mennyire szivároghat be a vízadó rétegbe. Ezeknek az információknak a birtokában nemzetközileg elfogadott számítógépes modellezéssel határolják le a vízutánpótlásban résztvevő felszíni és felszín alatti területeket, s alakítják ki a védőterületeket.
Az engedélyezett tevékenységeket, valamint a korlátozásokat és a tiltásokat a védőterületeken hatósági előírások szabályozzák majd.
A tervezési és a kivitelezési munkákat az Oviber-Vikuv konzorcium nyerte el közbeszerzési eljáráson. A terepi munkákat az időjárási körülmények, a nagyfokú tartós esőzések és a Dunán levonult árvíz egy időre akadályozták, emiatt egy hónappal, október végére módosították a fővállalkozóval a szerződést. A teljes projekt a tervek szerint év végéig lezárul.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.