Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Design és gépészet találkozhat?

Design és gépészet találkozhat?

Ha már eldöntötted, hogy a lakásszellőzésre bizony szükséged van, de nem szeretnéd, hogy a gépészet elrontsa a belső – külső összképet, akkor a C3 Technik Kft. cikkéből megismerkedhetsz az épületgépészet és a design kapcsolatáról.

Avagy hogyan tegyük ízlésessé a befúvási és elszívási pontokat?

Belső összkép

Belső környezetünk kialakítására sok időt és energiát fordítunk. Nem szeretnénk, ha csúnya vezetékek rontanák el az összképet, a belsőépítészet komplett képét. Azonban mindenkit megnyugtatok, sok megoldás létezik a belső térben jó minőségű, de szép, formatervezett termékek elhelyezésére.

Ezek megjelenhetnek padlón, falon, mennyezeten.

A falon és mennyezeten megjelenő hagyományos elemek közül ki kell emelni a Lindab formatervezett légszelepét:

az AIRY légszelepet

Ezek a légszelepek kifejezetten családi házas felhasználásra lettek tervezve.

 bármelyik szellőztető rendszerhez integrálható (SAFE, InDomo)

– gyorscsatlakozó funkciójával könnyen szerelhető
– légmennyiség egy mozdulattal állítható
– falra és mennyezetre is elhelyezhető
– formatervezett design: 5 féle formában és színben, egyedi festéssel, mintázattal is elképzelhető
– átlagosnál alacsonyabb zajszint – a hangterelésnek köszönhetően: azaz a fal vagy mennyezetsíkkal párhuzamosan vezeti el/be a levegőt, ezzel csökkentve a huzathatást, és a zajt
– befúvásra és elszívásra is egyaránt alkalmas

Azaz minden szükséges funkciót tud, amelyet egy légtechnikai elemnek tudnia kell, és mégis kellemes megjelenést biztosít. 1 m-re a légszeleptől már se a hangját, se a huzathatását nem lehet érezni.

Rácsok

A rács jellemzően a középületeinkben elterjedt megoldási forma, mely természetesen lakóépületeinkben is alkalmazhatóak. Nagyon sok típusa van: mind a megjelenés, a levegő bevezetésének állíthatósága, a szabályozhatóság, mind pedig a méretválaszték szempontjából. Rácsokat minden felületen elhelyezhetünk, a padlónál azonban figyelni kell, hogy lépésálló darabot válasszunk.

Ma bizonyos irányzatok már rá is játszanak a gépészeti elemek látható megjelenítésére, azaz a belsőépítészeti koncepció szerves részét képezik. Erre is van megoldás, ekkor a légcsatornahálózat vonalvezetése is pontos tervet igényel, hogy minden elem összhangban, a tervezett helyre kerüljön.

Külső összkép

Nagyon sok energiát fordítunk építészünkkel az épület külső megjelenésének megalkotásával. Minden részletre odafigyelünk, az anyagválasztástól, az épület formaképzésén át, a nyílászárók harmonikus összképéig. Ebbe az összképbe kell a gépészeti ki és bevezető nyílások helyét és formáját belehelyeznünk, hogy az ne tönkre tegye, hanem tovább emelje az építészeti nívót.

A külső tér felé a szellőztető rendszer 2 ponton csatlakozik:
– friss levegő beszívása
– használt levegő kidobása

A kivezetések jellemzően a következő felületeken lehetnek:
– homlokzaton át
– tetőn át

A homlokzaton két formájú rácsot szoktunk javasolni: négyzetes alakú, és kör alakú. A tetőre helyezendő szellőzősapkák között megtalálható az egyszerűbb megjelenésűtől a design termékekig többféle megoldás.

Nem kell megijedni a gépészeti elemektől, a korszerű termékpalettán megtalálhatók nemcsak az ipari megjelenésű termékek, hanem a formatervezett, az építészetet és belsőépítészetet kiegészítő elemek is. Ha bizonytalan a választásban, keressen bennünket, és segítünk a megfelelő elemek kiválasztásában. Számunkra fontos a megfelelően működő rendszer és az élhető környezet megteremtése egyaránt.

forrás: c3technik.hu

Hírlevélre feliratkozóknak most extra kedvezményt nyújt a C3 Technik Kft.
Lakásszellőztető rendszer teljeskörű rendelése esetén a beépítéshez szükséges vázlatokat ingyen elkészítik, mely alapján összeállítható a bevásárlókosár. (ez nem helyettesíti a kiviteli tervet!)

 

 

(támogatott tartalom)

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.