Depressziós Afrika utolsó jegesmedvéje

Afrika utolsó jegesmedvéje, Wang a dél-afrikai, johannesburgi állatkert lakója. Társa halála óta depresszióval küzd, gondozói változatos módszerekkel próbálják felvidítani. Nem ő az első pszichés problémákkal küzdő állatkerti jegesmedve.

Wang társa, Geebee januárban szívelégtelenségben pusztult el, csaknem harminc év együttélés után. Azóta Wang gondozói aggódnak: az állat ugyanis a depresszió jeleit mutatja, emellett májproblémái vannak, de gond a déli féltekén jelenleg tomboló hőség is. Gondozói attól tartanak, hogy a 29 éves Wang társa sorsára jusson.

Ezt elkerülendő az állatkert pszichológusok bevonásával próbálja felvidítani az állatot: egyrészt környezetét igyekeznek gazdagítani, másrészt Wangot próbálják helyzetbe hozni, aktivitásra késztetni. Például kutyakeksszel tömött játékokat kap, de a játékok lebegnek is a víz felszínén, azaz Wang a víz alá nyomhatja, majd újra elkaphatja azokat. A kedvenc ételeit – a halat és az almát – gyakran jégtömbökbe fagyasztják, így Wangnak meg kell dolgoznia a lakomáért.

Egy együttérző dél-afrikai cég még egy hóágyút is felajánlott az állatkertnek, ám az intézmény úgy döntött, hogy egy csaknem harminc éve Afrikában élő jegesmedvének ez túl sok lehet, a sokktól akár szívinfarktust is kaphat – számol be róla a Wall Street Journal.

Ahhoz már késő, hogy Wang új társat kapjon, hiszen a születéskor várható élettartam végéhez közelít, nehéz lenne egy újabb társhoz hozzászoktatni. A jegesmedvék egyébként is magányos állatok, nem igazán kedvelik egymás társaságát. A Japán egyik állatkertjéből származó Wang és a kanadai Quebec állatkertjéből érkezett Geebee azért tudtak jól kijönni egymással, mert kölyökkoruk óta együtt éltek.

Unalmában egész nap nyolcasokat úszott

Egyébként nem Wang az első jegesmedve, akinek depressziója bejárja a világsajtót. Húsz éve az amerikai Central Park Állatkert jegesmedvéje, Gus naponta tíz órákat töltött azzal, hogy monoton ütemben nyolcas formákat úszott a vízben. Az állatkert már azon volt, hogy antidepresszánsokkal javítja Gus hangulatát, amikor egy, az állatok viselkedésével foglalkozó kutató közölte, hogy Gus egyszerűen nem jut elég ingerhez.

Ezt ellensúlyozandó próbálták környezetét ingergazdagabbá tenni, illetve ott is bevezették például, hogy az állat élelmét nem direktben szolgálták fel, hanem eldugták, elásták, meg kellett keresnie, azaz kicsit meg kellett dolgoznia érte. Később is sokat úszott, de korántsem annyit, mint korábban. Gus végül tavaly, 27 évesen pusztult el: műtéti úton nem eltávolítható daganatot találtak benne, és elaltatták.

Knut is pszichés problémákkal küzdött

Ugyancsak nagy médiaérdeklődés övezte a berlini állatkert jegesmedvéjét, Knutot is. A 2006-ban született állatot, miután anyja eltaszította, az állatkert gondozói nevelték. A világsajtót bejárták azok a képek, amelyeken a gondozója az állat mellett alszik egy matracon, vagy amikor a nyilvánosság előtt birkóznak. Gondozója 2008-ban, Knut pedig 2011-ben pusztult el váratlanul. A boncolás szerint az állat halálát agyvelőgyulladás okozta, de egy 2010-es vizsgálat már azt is megállapította, hogy  jegesmedve „komoly és aggasztó pszichológiai problémákkal” küzd.

forrás: origo.hu

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.