Deloitte: mozgalmas év lesz 2012 az energetikai szektorban

A nyersanyagárak sűrű ingadozását, a nanotechnológia területén bekövetkező áttöréseket, és az olajkitermelésben alkalmazott új technológiák terjedését sorolja az energetikai szektor jövő évi várható fő eseményei közé a Deloitte “Energy and Resources Predictions 2012″ című előrejelzésében.

A Deloitte szerdán közölt előrejelzésében egyebek mellett megállapítja, hogy a ritkaföldfémek ára magas marad, de valószínűleg sűrűn ingadozni fog. A ritkaföldfémek csoportját alkotó 17 elem iránti világpiaci kereslet várhatóan még legalább 2015-ig meg fogja haladni a kínálatot. A felmérés alapján az integrált nemzetközi olajvállalatok szétválása folytatódik, s a Deloitte várakozásai szerint a nanotechnológiai kutatások a következő időszakban szakadatlanul folytatódnak. Becslések szerint a nanotermékek globális piaca a következő 10-15 évben ezermilliárd dollár mértékűre növekedhet, egy ilyen méretű piac pedig erőteljes hatással van az energetikai iparágra. A tetőre szerelhető napelemes panelek például éveken belül elavulttá válhatnak, helyüket a jövőben egy a tetőre fújható, festékszerű anyag veheti át, amely elektromos energiává alakítja át a napsugarakat.

 
A jelentés szerint a földgázpiac aranykorát éljük, s több okból is a földgáz lesz a legnépszerűbb energiaforrás a jövőben. Az egyik ok, hogy a környezetvédelmi szabályok várhatóan egyre szigorodnak világszerte, ugyanakkor földgázból bőséges kínálat áll rendelkezésre versenyképes áron, miközben a megújuló energiaforrások – például szél- és napenergia – a folyamatos ellátás biztosítása érdekében kiegészítő forrásokra szorulnak, ami a földgáz lesz. Nagy és közepes méretű, tengeri olajkitermeléssel is foglalkozó társaságok vezetőivel készített személyes interjúk alapján a Deloitte jelentése azt jósolja, hogy a tengeri kitermelés szerepe a következő évtizedben egyre összetettebbé és fontosabbá válik. Ennek egyebek mellett az az oka, hogy egyre nehezebben látszik biztosíthatónak a Föld rohamosan növekvő energiaigénye a szárazföldön, alacsony költségszint mellett kitermelhető olajból, illetve egyes országok, például Brazília olajszükségleteik egyre nagyobb hányadát kívánják saját forrásból fedezni, ami miatt saját partjaikhoz közel tengeri olajfúrásba kezdtek, vagy kezdenek a közeljövőben.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.