Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / Debreceni cég építette a székelyföldi hulladékfeldolgozót
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Debreceni cég építette a székelyföldi hulladékfeldolgozót

Átadták a Kovászna megyei Lécfalván (Let) a megye integrált hulladékkezelő központját hétfőn, ám a megyében összegyűjtött hulladékot továbbra is a brassói hulladéktárolóba szállítják.

A létesítményt – mely negyven évre biztosítja a székelyföldi Kovászna megyében keletkező hulladék feldolgozását és tárolását – a debreceni Keviép Kft. építette. A beruházás értéke mintegy 20 millió euró (6 milliárd forint).

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a hulladékfeldolgozó üzembe helyezését bürokratikus akadályok késleltetik. A hulladékfeldolgozó ugyanis az Európai Unió pénzforrásainak a felhasználásával épült, és az EU szabályozása szerint versenytárgyaláson kell kiválasztani a létesítmény üzemeltetőjét. A kiválasztási procedúra a versenyző felek óvásai miatt több évig is elhúzódhat. A dél-romániai Giurgiu megyében három éve, Maros megyében pedig másfél éve húzódik a hulladékfeldolgozó cég kiválasztása.

Gratiela Gavrilescu román környezetvédelmi miniszter megállapította: nem szolgálja a környezet védelmét, hogy Kovászna megyéből a szomszédos Brassó megyébe szállítsák a hulladékot az után is, hogy felépült a hulladékfeldolgozó. Ígéretet tett arra, hogy közbenjár a létesítmény mielőbbi üzembe helyezéséért.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke az elmúlt 25 év egyik legjelentősebb Kovászna megyei beruházásának nevezte a hulladékgazdálkodó felépítését.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus elmondta, 28 millió euró (8,4 milliárd forint) állt a megye rendelkezésére a hulladéktároló felépítésére, és a korábban használt szeméttárolók bezárására, a romániai törvények értelmében azonban a legolcsóbb ajánlatot tevő kivitelezőt kellett kiválasztaniuk, a Keviép pedig a munkát lényegesen olcsóbban vállalta.

Ajánlott tartalom

Emléktáblát kap a gleccser, amely a felmelegedés miatt elsőként tűnt el Izlandon

Az Okjökull az ország négyszáz gleccserének egyike volt, száz éve még 15 négyzetkilométernyi területet foglalt el Izland nyugati részének hegyvidéki területein, vastagsága 50 méteres volt.