Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / Debreceni cég építette a székelyföldi hulladékfeldolgozót
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Debreceni cég építette a székelyföldi hulladékfeldolgozót

Átadták a Kovászna megyei Lécfalván (Let) a megye integrált hulladékkezelő központját hétfőn, ám a megyében összegyűjtött hulladékot továbbra is a brassói hulladéktárolóba szállítják.

A létesítményt – mely negyven évre biztosítja a székelyföldi Kovászna megyében keletkező hulladék feldolgozását és tárolását – a debreceni Keviép Kft. építette. A beruházás értéke mintegy 20 millió euró (6 milliárd forint).

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a hulladékfeldolgozó üzembe helyezését bürokratikus akadályok késleltetik. A hulladékfeldolgozó ugyanis az Európai Unió pénzforrásainak a felhasználásával épült, és az EU szabályozása szerint versenytárgyaláson kell kiválasztani a létesítmény üzemeltetőjét. A kiválasztási procedúra a versenyző felek óvásai miatt több évig is elhúzódhat. A dél-romániai Giurgiu megyében három éve, Maros megyében pedig másfél éve húzódik a hulladékfeldolgozó cég kiválasztása.

Gratiela Gavrilescu román környezetvédelmi miniszter megállapította: nem szolgálja a környezet védelmét, hogy Kovászna megyéből a szomszédos Brassó megyébe szállítsák a hulladékot az után is, hogy felépült a hulladékfeldolgozó. Ígéretet tett arra, hogy közbenjár a létesítmény mielőbbi üzembe helyezéséért.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke az elmúlt 25 év egyik legjelentősebb Kovászna megyei beruházásának nevezte a hulladékgazdálkodó felépítését.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus elmondta, 28 millió euró (8,4 milliárd forint) állt a megye rendelkezésére a hulladéktároló felépítésére, és a korábban használt szeméttárolók bezárására, a romániai törvények értelmében azonban a legolcsóbb ajánlatot tevő kivitelezőt kellett kiválasztaniuk, a Keviép pedig a munkát lényegesen olcsóbban vállalta.

Ajánlott tartalom

A légkör szén-dioxid koncentrációja újabb rekordszintre nőtt májusban

A légkör szén-dioxid koncentrációja májusban elérte a 417,2 ppm-et, ami 2,4 ppm-mel volt magasabb, mint a 2019-ben mért legnagyobb - 414,8 ppm - érték derült ki az amerikai Mauna Loa obszervatórium méréseiből.