Dánia feltartóztatta a Greenpeace egyik hajóját

Feltartóztatta a dán haditengerészet hétfőn az Északi sarkvidéken a Greenpeace egyik felderítő hajóját, miután az egy Grönland közelében működő olajfúrótorony irányába tartott.

A környezetvédő szervezet azért indított hajót a dán fennhatóság alá tartozó Grönland egyik szigetéhez, mert annak partjainál a brit Cairn Energy nevű konszern olaj és gáz után kutatva végez fúrásokat, amit a Greenpeace veszélyesnek tart. A dán hatóságok azzal fenyegetőztek, hogy megtámadják az aktivisták járművét, ha a biztonsági zónába merészkedik – közölték hétfőn a zöld szervezet illetékesei.
A természetvédők szerint ezen a részen rendkívül kockázatosak a mélytengeri fúrások, tekintettel arra, hogy télen a vastag jégtakaró miatt lehetetlen megfékezni egy, a Mexikói-öbölben történtekhez hasonló katasztrófát. A Greenpeace úgy véli, a Deepwater Horizon fúrótorony kigyulladása miatt történt, óriási károkat okozó olajszennyezés egyértelműen rávilágít arra, hogy nagyobb mélységben fel kell hagyni a fekete arany utáni kutatással.
A brit energiatársaság elutasította a szervezet tiltakozását. “Mi a (dán) kormány megbízásából vagyunk itt. A munkavégzés pedig biztonságosan zajlik.” – mondta el a Craig Energy egyik szóvivője.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.