Cunamibombát építettek Új-Zélandon

Mesterséges cunamit előidéző fegyver kifejlesztésén dolgozott az amerikai és az új-zélandi hadsereg a második világháború utolsó éveiben, derült ki egy eddig szigorú titkosítás alatt állt új-zélandi katonai archívumból.

A Project Seal nevű titkos fejlesztés a tesztelés fázisáig is eljutott, a dokumentumok szerint Új-Kaledónia partjainál, illetve Auckland közelében összesen 3700 kísérleti víz alatti robbantást hajtottak végre, és sikerült is egy több mint tízméteres hullámot előidéző rendszert kialakítani, írja az index.hu. Ehhez tíz összehangolt víz alatti robbantásra volt szükség a parttól nagyjából nyolc kilométerre. A mesterséges szökőár a korabeli becslések szerint alkalmas volt egy kisebb partmenti város teljes elpusztítására. A projekt hivatalosan 1944 nyarától 1945 kora tavaszáig zajlott, és az amerikaiak azért állították le, mert nagyobb potenciált láttak az atombombában. Az archív dokumentumokat megtaláló történész, Ray Waru szerint új-zélandi oldalról még az ötvenes években is folytatódott a fejlesztés és a titkos tesztek. Az USA és Új-Zéland közti viszony a nyolcvanas években romlott meg, amikor az új-zélandi kormány elutasította az amerikai haditengerészet kérését, hogy nukleáris fegyverekkel felszerelt hadihajók haladjanak át az ország felségvizein. A kirobbant diplomáciai botrány végén a Fehér Ház hivatalosan szövetségesről baráti országgá fokozta le Új-Zéland státuszát, így kerülhetett le a szigorúan titkos címke további 25 év múlva a világháborús katonai archívum dokumentumairól.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.