Cunami: Kétméteres hullámoktól tartanak

Thaiföldön evakuálják a partvidéket, a hatóságok szerint 1,6-2 méter magas cunami érheti el az országot, írja az AFP.

14:07

Az utórengések miatt aggódnak Szumátrán

A Frankfurter Rundschau szerint az utórengések, melyek közül a legerősebb 8,2-es volt, most komolyabb aggodalmakat okoznak Acehban, mint az esetleges cunami. Az amerikai geológiai intézet jelentése szerint a 8,6-es erősségű földrengés óta hat, 5,1-5,4 erősségű utórengést is mértek a 8,2-es erősségű nagy utórengés mellett.

Mi van az orángutánokkal?

Legalább kétszáz orángutánt fenyegettek kipusztulással az acehi erdőtüzek és a pálmaolajtermelés. Egy környezetvédő csoport március 28-i figyelmeztetése szerint a főemlős-kolóniának már csak hetei voltak hátra. Kérdés, hogy a földrengés és az esetleges cunami hogyan befolyásolja sorsukat. (index.hu)
13:21

A rengés valószínűleg nem okozott nagy károkat
Gary Gibson, az ausztrál Szeizmológiai Kutatóközpont munkatársa szerint a földrengés valószínűleg nem okozott nagy károkat, mert a partoktól messze volt a középpontja, írja a BBC. A USGS szakértőihez hasonlóan ő is vízszintes elmozdulásról beszélt, ez alapján nem valószínű, hogy nagy lesz a cunami, ha egyáltalán lesz. A legfrissebb jelentések szerint a tenger tíz métert húzódott vissza a partoktól, miközben 2004-ben száz métert.
Erős utórengés volt a térségben
13:13
Az amerikai földtani intézet (USGS) egy nagyon erős, 8,2-es erejű utórengésről számolt be az indonéziai Acehtől 615 kilométerre, 16,4 kilométeres mélységben.
Az indonéz miniszterelnök tájékoztatása szerint halálos áldozatokról és sérültekről egyelőre nem kaptak jelentést. (CNN)

Korábbi cikkünk a témában. Itt!

Nagy erejű földrengés rázta meg az indonéziai Aceh tartományt, az első jelentések szerint 8,7-8,9-es erősségű. Az Indiai-óceán térségében cunamiriasztást rendeltek el, szökőárról egyelőre nem érkezett jelentés. Acehban a 2004-es cunami túlélői magaslatokra menekültek a rengés után. 2004 karácsonyán a mostani földrengés közelében, hasonló mélységben hasonló erejű földrengés 230 ezer emberéletet követelő cunamit okozott.

adatok

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.