Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Biodízel / Cukorból biodízel
Tudj meg többet: Biodízel

Cukorból biodízel

Genetikailag módosított E. coli baktériumok segítségével növényi hulladék cukortartalmából egy lépésben állítottak elő bioüzemanyagot amerikai kutatók.

A Nature tudományos magazinban csütörtökön megjelent tanulmány elsőként mutatta meg, hogy újraprogramozott E. coli baktériummal – amely az egyik leggyakoribb baktérium a világon – egy lépésben állítható elő üzemanyag növényi hulladékból.

Stephen del Cardayre kutatásvezető, az LS9 elnevezésű biotechnológiai cég munkatársa elmondta, hogy a technológia olcsó, alacsony széntartalmú, megújuló üzemanyag előállítását teszi lehetővé. A szakemberek úgy módosították a baktérium genetikai állományát, hogy tartalmazza azokat a géneket, amelyek a cukor átalakításának kémiai folyamatát elősegítik.

A fejlesztést a berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatóival együtt végezték a magánvállalat munkatársai.

Szakemberek szerint a bioüzemanyag tiszta, alternatív energiaforrást jelent. Del Cardayre elmondta, hogy cége – a tervek szerint – a következő két évben megkezdi a kereskedelmi termelést Brazíliában, ahol nagy mennyiségben, olcsón áll rendelkezésre az alapanyagként szolgáló cukornádlé.

Ajánlott tartalom

Kétszázötven elektromos autót kaptak a kórházak

A magyar kormány támogatásával 249 elektromos autót vásárolt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a hazai kórházak számára és folyamatban van a működtetésükhöz szükséges 135 állomásból álló töltőhálózat fejlesztése is - közölte a központ főigazgatója a nyíregyházi kórháznak vásárolt kilenc jármű szerdai átadásán.