Csökkentsd a fogyasztásod, hasznosíts újra és teremts ezzel egy körforgást!

A fenti felszólítással jelenleg hazánk középiskolás tanulói találkozhatnak a REdUSE program keretein belül, melyet a Magyar Természetvédők Szövetsége és partnerszervezetei hívtak életre abból a célból, hogy egy erőforrás-tudatosabb életmód kialakítására ösztönözzék a fiatalokat a fenntartható és jövőképes fejlődés érdekében.

A nyugati világra jellemző fogyasztás alapú gazdasági modell mára mind szociális, mind az erőforrás-felhasználás szempontjából teljes mértékben fenntarthatatlanná vált. A tékozló életmód, amely társadalmunkat jelenleg meghatározza, rövid időn belül élhetetlenné teszi bolygónkat, megfosztva a jövő nemzedéket attól, hogy ők is részesülhessenek az általunk alapvetőnek tekintett természeti javakból. Ezt elkerülendő jött létre nemzetközi összefogással a „Reducing Resource Use for a Sustainable Europe” (Az erőforrás-felhasználás csökkentése a fenntartható Európáért), vagyis a REdUSE nemzetközi program, mely a fiatal generáció szemléletformálását tűzte ki céljául. A kampány egyik eleme a „REdUSE – a kevesebb több” szórakoztató, ismeretterjesztő műsor iskoláról iskolára vándorolva konkrét példákon keresztül hívja fel a diákok figyelmét az európai, valamint a magyarországi erőforrás-felhasználási problémákra. A program első eleme egy ismeretterjesztő film, mely az alumínium, a lítium és a gyapot előállításának, illetve a belőlük készített mindennapi termékek (pl. üdítős doboz, mobiltelefon akkumulátor, pamutpóló) gyártásának és kereskedelmének konkrét példáit ismerteti meg a fiatalokkal annak érdekében, hogy teljességgel áttekinthetőek legyenek a saját fogyasztásuk, erőforrás-felhasználásaik globális hatásai. A film nemcsak a negatív környezeti hatásokra tér ki, hanem szót ejt a szociális hatásokról, az emberi jogi problémákról, valamint a rossz munkakörülményekről is.

A filmet követően, egy interaktív műsor keretében szakértő műsorvezetők gyakorlati tanácsokkal is hozzájárulnak az új generáció szemléletformálásához. A műsor egyik fő üzenete az, hogy a túlzott anyagi fogyasztás helyett az egyéni, társadalmi és környezeti jóllét növelésére kell törekednünk, melynek alapja a tudatos, megfontolt választás. A program, többek között arra ösztönzi a tanulókat, hogy ne hallgassanak a médiában előforduló reklámok jól hangzó szlogenjeire, azaz ne vásároljanak meg olyan termékeket, amelyekre nincs feltétlenül szükségük. Emellett példákat is láthatnak arról, hogy bizonyos árukat hogyan lehet újra felhasználni, illetve újrahasznosítani. „Élj jobban, fogyassz kevesebbet, hasznosítsd újra! Egy szólással élve: a kevesebb több. Ha jól választunk, elégedettebbek lehetünk, és közben a társadalom és a környezet is jól jár. Azt szeretnénk, ha ezt a bölcsességet a mai fiatal generáció is a magáévá tenné, és a mindennapi gyakorlatuk szerves részévé válna a tudatos, csökkentett fogyasztás és az újrahasznosítás.” – mondta Fazekas Gábor a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse. A mozifilm és a hozzá kapcsolódó interaktív műsor először budapesti helyszíneken (a Hunfalvy János szakközépiskolában, a Szent István Gimnáziumban és a Közgazdasági Politechnikumban) látható október 24-26. között, majd ezt követően Veszprém megyei iskolákba látogat el a program.

Ajánlott tartalom

Kiállítás nyílik az összegyűlt hulladékokból

Halhatatlan hulladék címmel nyílik bemutató a II. kerület közösségi szemétszedésein összegyűjtött különleges hulladékokból, amelyeket Babos Bertalan Zsili képzőművész rendez kiállítás alá.