Csökkentik az energiaköltségeket

Három beruházás révén is csökkenti az energiaköltségeket Kaposvár önkormányzata; biomassza erőmű épül, ami a távfűtött lakások fűtésköltségét mérsékli, napkollektorokat szerelnek egy kollégiumra, a megújult városi fürdő fűtését pedig részben a cukorgyárban előállított biogáz biztosítja, de már vizsgálják a lakossági felhasználás lehetőségét is.

Az elsőként induló, felerészben önerőből, összességében 106 millió forintból megvalósuló, a fürdő fűtésének költségeit 40 százalékkal, évi 30 millió forinttal csökkentő beruházásról Szita Károly, (Fidesz) Kaposvár polgármestere és Hájos László, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgató- helyettese pénteken a cukorgyárban tartott sajtótájékoztatón számolt be. A kivitelezés – a gyárat egy 1150 méter hosszú vezeték köti majd össze a fürdővel – a jövő héten indul és várhatóan augusztusban fejeződik be, mondta a  polgármester, hozzátéve: a számítások szerint a beruházás másfél év alatt megtérül. Hájos László közölte: örömmel csatlakoztak az önkormányzat kezdeményezéséhez, abban a reményben, hogy a bioenergia hasznosítása példaként szolgálhat más hazai városok számára is. Megjegyezte: az átadott biogáz az összes termelésükhöz képest elenyésző, a városnak viszont sokat segíthet. z azonban csak az egyik eleme az energetikai beruházásoknak – mondta Szita Károly, hangsúlyozva: a város energiapolitikája az ellátás biztonságára, a kiszámíthatóságra és a megfizethető árakra épül. Ennek jegyében épül a volt Füredi II. laktanya északi oldalán egy biomassza erőmű, amely a gáz áránál mintegy 20 százalékkal olcsóbban tudja hővel ellátni a város 6800 távfűtött lakását.

 
Az engedélyezési terv már elkészült, a  pályázatot május végéig beadják. Az egy év alatt megvalósuló beruházás az időjárástól függően már ez év végén, de legkésőbb jövő tavasszal elkezdődhet – mondta a polgármester.
 Tájékoztatása szerint a harmadik energetikai beruházás arra épül, hogy a somogyi megyeszékhelyen viszonylag magas a napsütéses órák száma, ezért a tervek szerint az önkormányzat intézményeire napkollektorokat szerelnek fel, elsőként a 450 diáknak elhelyezést biztosító Klebelsberg Középiskolai Kollégium tetejére. A beruházás mintegy 118 millió forintba került, amihez 100 millió forint támogatásra számít a város. A pályázatot várhatóan még ebben a hónapban benyújtják. A kollektoroknak köszönhetően évente hétmillió forinttal kevesebbet kell majd költeni a létesítmény fűtésére. A beruházás várhatóan két és fél év alatt térül meg.

Ajánlott tartalom

A kormány bejelentette az új napelem pályázatot

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy folytatódik a Napenergia Plusz program, pályázatot írnak ki azoknak, akik korábban telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból.