Ha a környezetvédelemről van szó, az Egyesült Államokkal kapcsolatban inkább az olaj kérdése szokott felmerülni.

Csökkentenék az állatok gyógyszerezését

Ha a környezetvédelemről van szó, az Egyesült Államokkal kapcsolatban inkább az olaj kérdése szokott felmerülni.

Azonban szerencsére az utóbbi időben teret kapott a mezőgazdaság is, mikor is a Natural Resources Defense Council (NRDC) és más környezetvédelmi szervezetek bírósági keretek között harcolták ki, hogy tiltsanak be az állattenyésztésben használt néhány népszerű antibiotikumot. Már régóta ment a vita azon, hogy mi legyen az állatok gyógyszerezésének kérdésével. Már 35 évvel ezelőtt is születtek kimutatások azzal kapcsolatban, hogy a magas antibiotikum tartalmú húsáru káros hatással van az emberek egészségére: a túlzott antibiotikum fogyasztás ugyanis közrejátszik az ellenállóbb baktériumok kifejlődésében. Ez mára már veszélyesen nagy méretekben meglátszik: évente több százezer amerikai állampolgár hal meg olyan kórházi fertőzésekben, melyek a legtöbb antibiotikumra immunisak.

A Food and Drug Administration (FDA) felmérései szerint az összes legyártott antibiotikum mintegy 80%-át az állattenyésztésben használják fel. Ezek egy részét természetesen arra használják, hogy beteg állatokat kezeljenek velük, mint ahogy az az embereknél is történik. Azonban a gyógyszerek nagy hányada arra megy el, hogy – sokszor állatorvosok felülvizsgálata nélkül – az állatok élelmébe és vizébe keverjék, és így segítsék elő a minél gyorsabb növekedést, vagy a minél nagyobb tűrőképességet a gyári farmok sanyarú körülményei között. Évekkel ezelőtt még nem lehetett elég nagy bizonyítékkal előhozakodni a túlzott antibiotikum használat ellen, ezért minden ez irányú kezdeményezés sajnos eredménytelennek bizonyult. Azonban ma már változás következhet be a mezőgazdaságban: az év elején Obama kormánya bejelentette az antibiotikumok használatának korlátozását a mezőgazdaságban, és két hónapra rá, március közepén Theodore H. Katz bíró elrendelte néhány gyakorta alkalmazott márka betiltását.

Azonban nem lehet tudni, hogy az intézkedés mennyiben lesz hatásos. Ugyanis azokra az antibiotikumokra nem szabtak ki korlátozásokat, melyeket kifejezetten a betegségek megelőzésére alkalmaznak, így ezeket a gazdák még mindig szabadon – és feleslegesen is – alkalmazhatják. Viszont az mégiscsak látszik, hogy az emberek ráébredtek az antibiotikum túladagolás veszélyeire, és a jövőben reméljük, több ilyen irányú intézkedésre is sor kerül majd.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.