Csökkeni fog a sarkvidéki viharok száma a globális felmelegedés következtében

A rövid, de heves sarkvidéki viharok száma csökkeni fog, ha tovább fokozódik a globális felmelegedés – mondták brit tudósok szerdán.

A sarki viharok télen keletkeznek az Észak-Atlanti-Óceán jégmentes vizei fölött, veszélyeztetve a halászhajókat és az olajfúró szigeteket.
Az elmúlt évszázadban átlagosan 36 ilyen vihar jutott egy téli szezonra – mondták a brit Readingi Egyetem klímaszakemberei. 2100-ra ez a szám valószínűleg 17 és 23 fog esni, attól függően, milyen magas lesz az üvegházhatást okozó gázok koncentrációja a levegőben.
A csökkenés oka, hogy változni fog az óceán felülete és a levegő közti hőmérsékletkülönbség mértéke. Ez a különbség okozza ugyanis a vihar kialakulását, és ha megváltozik, akkor az akadályozza majd az erős szelek kifejlődését – írta a Nature című tudományos folyóirat.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.