Csillagászest a Bükki Nemzeti Parkban

Csillagászestet rendez az Egerhez közeli Felsőtárkányban augusztus 13-án a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

A rendezvény apropóját az szolgáltatja, hogy augusztusban a Föld közelében fog járni a Perseida meteorraj, amely látványos “csillaghullást” eredményez. Az augusztusi meteorhullást, melyet a magyar néphagyomány Szent Lőrinc könnyeinek nevez, már több mint kétezer évvel ezelőtt is észlelték és lejegyezték kínai csillagászok.
A Perseidák meteorrajt felépítő milliárdnyi porszemet a ma 109P/Swift-Tuttle néven ismert üstökös szórta szét a Naprendszerben. Az apró porszemek sebessége 200.000 kilométer óránként, így a légkör sűrűbb részeibe érkezve látványos tűzijátékot produkálva égnek el és fejezik be égi pályafutásukat.
Ebben az égi jelenségben és más nyáresti csillagképben gyönyörködhetnek a Felsőtárkányba kilátogatók.
A program Mikó Attila (Hell Miksa Csillagászati Közhasznú Egyesület) előadásával kezdődik, amelyen a csillagképek olvasásával és égi jelenségek magyarázatával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, majd távcsöves megfigyelés keretében tapasztalhatják meg a hallottakat saját szemünkkel is – közölte a nemzeti park.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.