Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Tudj meg többet: CNG-LPG-LNG

Technológiák » Zöld autó » CNG-LPG-LNG

Cseppfolyós gázt tankolnak majd a Dunán

forrás: vg.hu
Megjelenés: 2016.03.04., 15:20   Utolsó módosítás: 2016.03.04., 15:20

Egy cseppfolyós földgázzal (LNG) „megrakott” hajó látja majd el üzemanyaggal a Dunán közlekedő szálloda- és áruszállító hajókat egy múlt évben megfogalmazott és a kormány hozzájárulásával uniós támogatást remélő elgondolás szerint. Ivó- és használati vízzel is e jármű szolgálná ki a hajókat, és megszabadítaná őket a szennyvizüktől is.

A PAN-LNG-4-Danube nevű projekt tesztszakasza 3,17 milliárd forintba kerülne, ehhez egy pályázat alapján 8,6 millió eurót adna az Európai Unió (EU), a többi költséget a magyar állam állná. A kísérlet során az LNG-s hajó mellett a hozzá kapcsolódó, teljes szolgáltatási rendszert is mérlegre tennék. Az eladandó LNG vagy hazai gázmezőn felhozott, vagy itteni biogázüzemben előállított gáz cseppfolyósításával állna rendelkezésre, vagyis nem növelné az ország importigényét – tudta meg a Világgazdaság a beruházás előkészítésén bábáskodó Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) elnökétől. Domanovszky Henrik szerint a végső cél az, hogy a Dunát használó járművek átálljanak az erősen környezetkárosító dízel használatáról a gázéra. Erre a szabályozók és az ösztönzők kombinációjával lehet őket rábírni. A gázcseppfolyósító üzem helyszínéről még nincs döntés, telepítésével egy Németországban már alkalmazott gyakorlat átvételéről lenne szó.

A szükséges feladatok felmérése és a projektjavaslat előkészítése a nemzeti fejlesztési miniszter feladata. A pályázat elbírálása a nyárra várható, ahogyan a sűrített földgáz (CNG) hazai tesztprojektjéhez igényelt támogatásé is (további két tucat, a közúti és a vasúti közlekedést érintő fejlesztéshez kapcsolódó pénzigény mellett). A CNG-program nettó 4 milliárd forintba kerülne, ebből remények szerint 3,4 milliárdot fizetne Brüsszel. A teszt idején itt is a komplex szolgáltatás életképességét mérnék fel. A CNG Clean Fuel Box Projekthez 39 sűrítettgáz-töltő állomást telepítenének Magyarország olyan útjain, amelyek egybeesnek a kiemelt európai közlekedési folyosókkal (TEN-T.) A támogatást az MGKKE igényelte, amely Magyarországon gyártatná a (rövidítve) CFB-nek nevezett töltőegységeket.

Ehhez olyan partnert keres, amely exportra is alkalmas „tiszta üzemanyagdobozokat” tud előállítani. A gyártó kiléte és a gyártás helyszíne még nem dőlt el, Domanovszky Henrik tájékoztatása szerint folynak az egyeztetések. A közlönyben megjelentek szerint a CFB a hagyományos kompresszorállomásokkal szemben zajmentes üzemmel és térbútorszerű kialakítással illeszkedik majd a városi környezetbe.

forrás: vg.hu


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 30. kedd
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

Az átlagos magyar háztartás napi 8,1kg CO2-vel terheli a légkört

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés