Csepelen hasznosítják újra a Nespresso kapszuláit

Világszerte 500 millió svájci frank befektetéssel létrejött „The Positive Cup” fenntarthatósági stratégiája részeként a Nespresso immár Magyarországon is jelentős kapszula újrahasznosítási programról számolhat be.

Az Andrássy úti és az Allee-beli Nespresso üzletekben begyűjtött, használt kapszulákat, az Inter-Metal Recycling Kft. csepeli üzemében dolgozzák fel. A folyamat végén tiszta alumínium nyerhető ki, a kávét hőerőművekben villamos energia termelésre hasznosítják, a gyűjtőtasakokból pedig hólapát készül.

A Nespresso immár 20 éve elkötelezetten dolgozik azon, hogy a közös értékteremtés mellett a fenntarthatóságot is konkrét intézkedések és eredmények révén biztosítsa az értéklánc egészében. A kávébeszerzés, az alumínium újrahasznosítása és az ökológiai lábnyom csökkentése tekintetében mindhárom, 2013-ra vonatkozó 2009-es kötelezettségvállalását túlteljesítette, a 2020-ig célokat kitűző „The Positive Cup” fenntarthatósági programjával pedig még tovább lép.

A Nespresso alumíniumkapszulái tökéletesen gondoskodnak a Grand Cru kávék frissességének és aromájának megőrzéséről, az alumínium emellett olyan anyag, amely korlátlan alkalommal újrahasznosítható anélkül, hogy tulajdonságaiból veszítene.

Az eredeti alumínium alapanyagot 100 százalékban fenntartható forrásból szerzik be az Aluminium Stewardship Initiative szabványnak megfelelően, melyet az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) által vezetett program keretében dolgoznak ki. A kávéőrleményt is számtalan módon lehet újrahasznosítani. Használható például természetes trágyaként a mezőgazdaságban, vagy energiaforrásként elektromosság előállításához vagy háztartási fűtéshez.

A magyar vásárlók az Andrássy úti és az Allee-beli üzletekben található gyűjtőpontokon, gyűjtőtasakokban adhatják le a használt kapszulákat, amelyek ezt követően a csepeli Inter-Metal Recycling Kft. újrahasznosító üzemébe kerülnek. A kapszulákat 3-4 hétig szárítják, majd a Nespresso által telepített feldolgozó gépsor segítségével szétválasztják az alumíniumot és a kávézaccot. A folyamat végén tiszta alumínium nyerhető ki, a kávét hőerőművekben villamos energia termelésre hasznosítják, a gyűjtőtasakokból pedig hólapát készül.

A Nespresso mára a világszerte értékesített kapszulák újrahasznosítási kapacitását 80% fölé emelte, amelyet öt éven belül 100%-ra kívánnak növelni. Jelenleg 34 országban létezik kapszula újrahasznosítási program. Egyes Nespresso Pixie gépek oldalpanelei már a kapszulákból újrahasznosított alumínium alapanyagból készülnek. Magyarországon 2012 óta gyűjtik vissza a használt kapszulákat, a magyarországi vállalat munkatársai azon dolgoznak, hogy folyamatosan növeljék a gyűjtőpontok számát a nyugat-európai mintákat követve akár szelektív gyűjtőhelyek melletti kapszula gyűjtőpontok, vagy viszonteladói gyűjtőpontok létrehozásával.

MIÉRT FONTOS A NESPRESSONAK A FENNTARTHATÓSÁG?

A világ zöldkávétermésének csupán 1-2 százaléka felel meg a Nespresso szigorú minőségi és aromaprofil elvárásainknak. Leginkább azáltal biztosíthatják az ellátást e ritka zöldkávékból, ha gondoskodnak a termőterületek megóvásáról, mivel a fenntarthatóbb gazdálkodás révén egyenletesebb minőség érhető el hosszú távon, valamint fenntarthatóbb és magasabb jövedelem biztosítható a kávétermesztők számára.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.