Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Cseh intézkedéscsomagot fogadtak el a klímaváltozás következményeinek kezelésére

Cseh intézkedéscsomagot fogadtak el a klímaváltozás következményeinek kezelésére

Intézkedéscsomagot fogadott el hétfőn a cseh kormány, hogy felkészítse Csehországot a klímaváltozás várható következményeire, a programra Prága 2020-ig több mint 1,2 milliárd koronát (13,8 milliárd forint) tervez fordítani.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök nyilatkozatában kifejtette: az a legfontosabb szempont, hogy megtartsák az ország területén a vízforrásokat és a lehulló csapadékot, változatosabbá tegyék az erdőket, a vadállományt, és megakadályozzák a termőtalaj erózióját. Richard Brabec környezetvédelmi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón elmondta: “Sok év után az idén olyan a januári időjárás, amilyennek lennie kellene. Nagy valószínűséggel azonban szabályt erősítő kivételről van szó. A klímaváltozás előttünk van, s fel kell rá készülnünk. Erre szolgál a most elfogadott intézkedéscsomag. A nagyszabású program megvalósítása befolyásolni fogja a városok, a falvak, az erdők, a vadállomány, a folyók és a mezőgazdasági terület jövőjét is” – tette hozzá. A miniszter leszögezte: a cseh kormánynak nincsenek olyan ambíciói, hogy befolyásolni próbálja a klímaváltozást, de az a célja, hogy felkészítse az országot a várható következményeire. A stratégiai dokumentumon, amely 50 pontban mintegy 160 kiemelt fontosságú feladatot határoz meg, majdnem másfélszáz tudós dolgozott több évig. “A nemzeti akcióprogrammal azt szeretnénk elérni, hogy a klímaváltozás okozta problémák és károk a lehető legkisebbek legyenek Csehország számára” – jelentette ki Miroslav Trnka akadémiai szakkutató a sajtótájékoztatón.

Ajánlott tartalom

Ez lesz a magyar Forma 1? Sűrített levegővel hajtott járművek versenyeznek

Jövőre az Innovációs és Technológiai Minisztérium is beszáll a Nemzetközi Aventics Pneumobil Verseny finanszírozásába, mivel szeretnék világméretűvé bővíteni a rendezvényt - mondta a tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az esemény szombati megnyitóján, Egerben.