Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Csalások után: becsődölt a világ legnagyobb napenergiacége
Tudj meg többet: Napenergia

Csalások után: becsődölt a világ legnagyobb napenergiacége

A kínai nagyváros, Vuhszi bírósága kimondta a Suntech csődjét, miután a vállalat nem tudta fizetni a kamatot 541 millió dollár értékű kötvényein.

Emellett a vállalat kezese volt egy hamis garanciával megtámasztott, több száz millió dolláros hitelnek is. A csődvédelem alá került társaságnak lehetősége nyílik rá, hogy átszervezze adósságait. Telített a fotovoltaikus eszközök piaca, a túlkínálat pedig árcsökkenést okozott, ami gyakorlatilag eltüntette a napelemeket gyártó cégek profitját. Egy ideje már lehetett tudni, hogy a Suntechnél baj van: 2012 júliusában a vállalat egyik üzleti partnere 680 millió dollár értékű hamis vagyontárgyat mutatott fel papíron, hogy kölcsönt vehessen fel, amit a Suntech állt kezesként.

A Suntech maga is mintegy 1,14 milliárd dollárnyi hitelt vett fel 9 kereskedelmi banktól, jelentette a Xinhua kínai hírügynökség. A bankhitelek ugyan lehetővé tették, hogy a kínai márka piaci részesedést orozzon el a német és japán versenytársaktól, de az eladósodásnak ára van. Március elején az igazgatótanács kibillentette az elnöki székből Shi Zhengrongot, a vállalat alapítóját.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok eközben kereskedelmi-diplomáciai vitába keveredett Kínával, melyet azzal vádolnak, hogy olyan olcsó dömpingárut önt a piacaikra, melynek alacsony árszintjét Peking állami támogatása teszi lehetővé, ez pedig nem egyezik a szabad világkereskedelmet felügyelő WTO protekcionizmust tiltó szabályaival.

Az európai vádakat alátámasztjá, hogy csak 2010-ben Peking 30 milliárd jüant juttatott a kínai szoláreszköz-gyártóknak. Vuhszi (Wuxi) város kasszájából ugyancsak nagy összegű támogatás került a Suntechhez. Annak érdekében, hogy erre jogosult legyen a cég, termékeit külföldi leányvállalatainak adta el, s ezzel szebbnek tüntette fel éves eredményeit.

Az adatok kozmetikázására nagy szükség volt, mivel a kínai napenergia-eszközökre vonatkozó megrendelések 2012-ben 80%-kal csökkentek az előző évi volumenhez képest. Kínában a poliszilícium-alapú eszközök gyártóinak 90%-a ezért ideiglenesen leállította a termelést

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

100.000 forinttal belevághatsz a napelemes rendszer telepítésébe

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 0%-os hitelprogramja, azoknak is segíthet a villanyszámlájukat végleg lenullázni, akik eddig anyagi megfontolásból nem vágtak bele a napelemes rendszer telepítésébe. ,