Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Családias zöld házak

Családias zöld házak

A Dwell Development a Green McMansions projekttel létrehozta egyik legnagyobb zöld épület beruházását Seattle-ben. A családi házak nem futurisztikus és elrugaszkodott ökológiai próbálkozások, hanem élhető, a városképbe tökéletesen illő kertvárosi otthonok.

Az egyszerű mégis különleges design, a kiemelkedő energiahatékonyság és a jól átgondolt anyaghasználat jellemzi az épületeket, melyek a Built Green tanulmány számára készültek, és ötcsillagos értékelést szereztek. „Olyan helyszínt kerestünk a projekt megvalósításához, ahol a környezethez közel lehet élni, a szomszédok között igazi kapcsolat alakulhat ki, és lehetőség szerint, a helyi vasút is könnyen és gyorsan megközelíthető”- írják a Dwell hivatalos honlapján.

A Green McMansions négy egységből, azaz négy önálló családi házból áll, mindegyikük 1600 négyzetméteres egy 500 négyzetméteres tetőtérrel megtoldva. Két egységre már telepítették az összesen 800 wattos fotovoltaikus elemeket, a másik két ház rendszerének már előkészítették a kábelezését. Az építkezés során a hulladékok 90-95%-a lett újra felhasználva, melyek nagy része helyi vállalkozásokból származott. A tetőtéren elhelyezett esztétikus esővízgyűjtőnek köszönhetően a locsoláshoz nem kell csapvizet felhasználni. Klímaberendezés helyett a légáramlást kihasználó hűtést szereltek a házakba, míg a fűtést hősugárzókkal oldották meg, és természetesen a szigetelésre is nagy figyelmet fordítottak. A felsorolt megoldásoknak köszönhetően az épületek 32%-kal meghaladják az államban előírt energiahatékonyság mértékét.
A Dwell Development zöld építészetre specializálódott korábbi munkáiról és jövőbeli terveiről részletes információt nyújt hivatalos honlapjuk.

Ajánlott tartalom

Igaz, hogy már 200 éve feltalálták a napelemet?

A 19. század közepén kezdődött a ma ismert napelemek alapjainak letétele.