Családi elektromobillal kíván betörni Európába a Nissan

A második legnagyobb japán autógyár, a Nissan új elektromos meghajtású modelljével akar nagyobb szeletet kihasítani magának az európai piacból. Ezt a célt szolgálja a Leaf (falevél) elnevezésű alsó középkategóriás kocsi, amely novemberben kerül a németországi autókereskedésekbe.

Bár újabban egy energetikai konszern hatalmas médiakampányt folytat a villanymeghajtású járművek népszerűsítése érdekében (tv-klipjében mutatva be, hol mindenütt lehet már feltölteni árammal az elektromobilok kimerült akkumulátorait), az eddigi modellek meglehetősen hűvös fogadtatásra találtak német földön. Ennek két oka van. Egyrészt a jelenleg kapható típusok mind kisautók: csak két személy számára nyújtanak helyet, a csomagterük pedig – éppen az akkumulátor miatt – szinte említésre sem méltó. A másik ok, hogy hatósugaruk – az akkuk gyors kimerülése miatt – igencsak korlátozott: többnyire néhány tucat kilométer. Az RWE reklámfilmje dacára pedig még távolról sem lehet őket minden benzinkútnál feltölteni.

Nos, az új Nissan modell mindkét szempontból alaposan lekörözi elődeit. A Leaf komplett négyajtós kocsi, méreteit (hosszúság 445 cm, szélesség 177 cm, magasság 155 cm) tekintve egy kategóriába esik a VW Golf VI-tal, a Citroen Xsarával vagy az Opel Astrával. Négy személynek kényelmes utazást biztosít, még ha csomagtere el is marad az említett típusokétól. Motorja tekintélyt parancsoló: a 80 kilowatt (108 lóerő) jelentősnek mondható forgatónyomatékkal (280 Newtonméter) párosul, amely – villanymotorokra jellemző módon – már alacsony fordulatszámon is teljes mértékben rendelkezésre áll. A jármű végsebessége 140 kilométer/óra.

A gyár a Leaf hatósugarát, vagyis az egy feltöltéssel megtehető távolságot 160 kilométerben adja meg. Ez azonban vezetési stílustól is függ. Aki kíméletesen bánik a gázpedállal – mint tette a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szakírója -, az akár 200 kilométert is megtehet az autóval, mielőtt egy töltőállomáshoz kellene kanyarodnia. Ezeknek “kútjai” 360 Volt feszültséggel 30 perc alatt a kapacitás 80 százalékára töltik fel a Leaf akkujait. Odahaza, a garázsban található 240 Volt feszültségű csatlakozóról nyolc óráig tart a lítium-ion telepek teljes “feltankolása”.
Árát tekintve a Leaf kétségtelenül drágább a hasonló kategóriájú robbanómotoros autóknál. Egy új Golf ára 25 ezer euró körül mozog, a japán elektromobilért 30 ezret kell majd leszurkolni. Német földön meglehetősen sokan vannak azok, akik az emissziómentes autózás érdekében hajlandók lennének megadni a 20 százalékos felárat. A Leaf piaci sikere tehát nem elsősorban ettől, hanem az áramtöltő állomások számának gyarapodásától fog függeni – vélik megfigyelők.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.