Csaknem ötvenezer látogatót vonzott a Construma 2015 építőipari szakkiállítás

Csaknem ötvenezer látogatót vonzott a vasárnap zárult Construma 2015 építőipari szakkiállítás, felülmúlva ezzel az elmúlt évek látogatószámát – közölte a Hungexpo Zrt. az MTI-vel.

Az öt kiállításból – Construma, Construmakert, Otthondesign, Hungarotherm és Reneo – álló kiállításcsokorhoz az idén először csatlakozott a 22. Lakásvásár is. A rendezvényen Magyarország mellett 14 országból érkezett 550 kiállító több mint 18 ezer négyzetméteren mutatta be termékeit, szolgáltatásait.

A kiállítók szinte kivétel nélkül a tavalyihoz képest fokozódó érdeklődésről és emelkedő számú üzletkötésről számoltak be.

A tájékoztatás szerint az építési és beruházási szakemberek szerint a kiállítók és a látogatók emelkedő száma azt mutatja, hogy a hét szűk esztendő után pozitív változások következtek be a magyar építőiparban. A korábbi 7 éves építési piaci recesszió után a szakma bízik benne, hogy hamarosan pozitív változások indulhatnak meg a lakásépítések területén.

Az idei Construma egyik fontos eredménye volt, hogy a Construmakert mellé felsorakoztatta a teljes hazai díszkertész szakmát, így a kiállítás immár a régió legnagyobb tavaszi dísznövény- és kertépítészeti kiállítása lett.

A Magyar Építész Kamara a kiállítással egy időben tartotta kötelező képzését, amelyen csaknem háromszázan vettek részt. Teltházas rendezvény volt az épületgépészeti és az építészeti konferencia is – írták.

Construma szakkiállításon belül rendezett Öko-City standjain 32 cég mutatta be az épületenergetikához kapcsolódó termékeit, amelyeket egy mintaházba építettek be. Kárpáti József, a bemutató menedzsere az MTI-nek arról számolt be, hogy az érdeklődők fele a családi házak energiatakarékos felújításához kért tanácsot, illetve az ehhez kapcsolódó pályázatok iránt érdeklődött.

Az öt nap alatt 15 ezren keresték fel az Öko-Cityt, közülük 1800-an regisztrálták magukat további információkért. Hozzátette: a pályázatokról a mellettük lévő kormány-standon kaptak felvilágosítást az érdeklődők. Közös megállapításuk volt, az emberek 90 százaléka nem tudja, hogy felújításkor milyen követelményeknek kell megfelelni, illetve miképpen szigorodnak ezek 2020-ig.

-

A Construma keretében zajlott az idei Lakásvásár is, a 29 kiállító standjait mintegy 5 ezren keresték fel – tájékoztatta Borsi László, a Lakásvásár Kft. tulajdonosa az MTI-t. A használt lakások piacának élénkülése itt is éreztette hatását, több tucat lakást foglalóztak le a kínálatból. Cégenként – kiállítónként – legalább ötvenen regisztráltak a látogatók közül, ők számítanak potenciális vásárlónak – mondta el Borsi László.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.