Csak többnapos esőzés moshatná ki a polleneket a levegőből

Az elmúlt hét száraz és meleg időjárása kedvező hatással volt a növények virágpora, az allergiát okozó pollenek terjedésére, csak többnapos esőzés tisztíthatná meg a levegőt – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Környezetegészségügyi Intézet hétfőn az MTI-vel.

Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársának tájékoztatása szerint egy mediterrán ciklon közeledik a Kárpát-medencéhez, amely kedden, szerdán megérkezik. Ennek hatására sokfelé várható eső, sőt zápor, zivatar, néhol pedig felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat, amely kimoshatja a levegőből a polleneket – tette hozzá a meteorológus. Ha ezen a héten hosszú, kitartó esőzés kezdődne, ez jelentősen mérsékelné a levegő pollenkoncentrációját, ám egy-egy zápor csak ideiglenesen, néhány órára csökkenti a pollentartalmat – mondta az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese az MTI-nek.

Páldy Anna főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy ha az allergiások egy nagy nyári vihar után kirándulni indulnak, asztmás rohamot kaphatnak. Hozzátette: az elmúlt héten elsősorban a fenyőfélék virágoztak, és elkezdődött a pázsitfűfélék virágzása is. A legtöbb embernek pedig éppen a fűfélék pollenszórása jelent gondot. Páldy Anna hangsúlyozta: a jelenlegi melegedő idő kedvez a fűfélék növekedésének, míg a nagy mennyiségű csapadék lelassítja fejlődésüket. Az elmúlt héten tüneteket okozó mennyiségben regisztrálták a pázsitfűfélék, az eperfafélék, a tölgy, a kőris, a platán, a nyír, az allergén gombák pollenkoncentrációját – derül ki az időkép.hu meteorológiai weboldal tájékoztatójából.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.