Csak az olasz nők karcsúsodtak a nyugati világban

Csak az olasz nők karcsúsodtak az elmúlt évtizedekben a nyugati világban tapasztalható elhízásjárvány ellenére – olvasható ki a The Lancet című brit orvosi folyóiratban pénteken közzétett adatokból.

Szakértők szerint mindez az Olaszországban végbement kulturális váltásnak és az egészséges mediterrán étrendnek köszönhető, valamint egyszerűen annak, hogy jobban figyelnek vonalaikra.
A mai szépségideál “nagyon különbözik a háborút követő időszakétól, ha megnézzük az 1950-es évek színésznőinek fotóit” – kommentálta Maria Rosaria D’Isanto, trevisói táplálkozási szakértő.
A Tha Lancetben most közzétett tanulmány a világ 199 országában vizsgálta a testtömegindex (BMI) változását 1980 és 2008 között. Az adatok szerint az olasz nők BMI indexe egyedülálló módon csökkent: az 1980-as 25,2-ről 24,8-re 2008-ban. Ugyanezen idő alatt a brit nők BMI értéke 24,2-ről 26,9-re emelkedett, az amerikai nőké pedig még erőteljesebben 25,0-ról 28,3-ra nőtt.

D’Isanto úgy véli, az olasz nők ma már tudatosabbak a testsúly és az egészség kapcsolatát illetően, az olívaolajon és sok növényi roston alapuló mediterrán étrend pedig kedvező hatású.
A most közzétett adatok szerint mind a nőknél, mind a férfiaknál Nauru vezeti az elhízási listát, előbbieknek 33,9 a testtömegindexe, utóbbiaknak pedig 35. A fejlett országok között az Egyesült Államok szerezte meg az első helyet, a férfiak BMI indexe átlagosan 28,5, a nőké pedig 28,3.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint túlsúlyos az az ember, akinek testtömegindexe (BMI) meghaladja 25-ös mutatót. A testtömegindexet a kilogrammban megadott testtömeg és a méterben megadott magasság négyzetének hányadosa adja meg.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.