Csak 40 megawatt új szélerőmű-kapacitásra nem kérnek támogatást

Mindössze 40 megawatt az a szélerőmű kapacitás, amire nem kérnek támogatást a pályázók azon a tenderen, amelyet a Magyar Energia Hivatal hirdetett meg 410 megawatt kapacitás kiépítésére – mondta Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal elnöke újságíróknak.

A jogszabályok szerint a megújuló energiaforrásból termelt áramot kötelező átvenni a villamosenergia-rendszerbe, mégpedig kilowattóránként 30 forint körüli áron. Ez mintegy kétszerese a hagyományos erőművek által termelt áram árának. A múlt évben ezen a címen több mint 24 milliárd forint “támogatást” fizettek meg a végfelhasználók az áram árában.
Matos Zoltán emlékeztetett arra, hogy a meghirdetett 410 megawatt szélerőmű-kapacitásra összesen 1.117,75 megawatt megépítésére érkezett ajánlat 68 pályázótól.

Az első fordulóban a pályázatok érvényességéről döntenek. A második fordulóban az árajánlatot, azaz a támogatási igény nagyságát kell közölni. A hivatal elnöke által kinevezett öttatú bizottság a legkisebb támogatási kérelmeket részesíti előnyben.
A 410 megawatt kapacitásból 280 megawattot az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. a területére együttesen hirdették meg, míg a fennmaradó 130 megawattot az ország többi részén – az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft., az ELMŰ Hálózati Kft. és az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. együttes területén – lehet megépíteni.
A Magyar Energia Hivatal korábbi tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 200 megawatt a megépített szélerőmű kapacitás abból a 330 megawattból, amire korábban engedélyt adott.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.