Costanera Sur – fenntartható felhőkarcoló állatoknak

Mindig azt hisszük, hogy ennél elképesztőbb ötlettel már nem igen találkozhatunk – azonban a szakemberek folyamatosan rácáfolnak erre. Ebben az esetben is ez történt.

A Visiondivision javaslatot tett egy egyedülálló felhőkarcolóra, amelyben nem lesznek irodák, vagy lakások – sokkal inkább egy fenntartható élettér az állatok számára. A függőleges állatkert neve Costanera Sur, és Buenos Aires megmaradt építési hulladékaiból épülne meg. A felhőkarcoló a víz és energia szempontjából teljesen önellátó lesz.

A függőleges állatkert a tervek szerint fel lesz szerelve egy központi csőszerkezettel, amely a közeli folyókból meríti majd a vizet, és egészen az épület tetejéig pumpálja azt. A víz ezután az épület homlokzatán ömlik le az egyedülálló vízesésben. Az épület alagsorába turbinákat és egy központi generátort telepítenek, amely ennek a vízesésnek köszönhetően termeli majd a villamos energiát.

A tervezők elárulták, hogy az épület belsejében a majmok és a madarak szabadon lesznek engedve, míg külön emeleteken biztosítanak életteret más állatoknak is.
Míg úgy tűnik, ez az egész terv meglehetősen távol áll a valóságtól, az ötlet mégis magával ragadó, különös tekintettel az állatok számára fenntartott földterület csökkenésére.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.